Na hlavný obsah

Sú nevyhnutné, aby zabránili šíreniu nákazlivejšej mutácie, hájila Merkelová prísnejšie opatrenia

Dohodla sa na nich s premiérmi spolkových krajín.

Sú nevyhnutné, aby zabránili šíreniu nákazlivejšej mutácie, hájila Merkelová prísnejšie opatrenia
Na televíznej obrazovke nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Ako nevyhnutné označila vo štvrtok (21. 1.) nemecká kancelárka Angela Merkelová sprísnenie karanténnych opatrení v Nemecku, na ktorých sa v utorok (19. 1.) dohodla s premiérmi spolkových krajín. Argumentovala nutnosťou zabrániť rozšíreniu nákazlivejšej britskej mutácie koronavírusu.

Merkelová vysvetlila, že v Nemecku síce mutáciu zistili, stále ale nie je dominantná. „Ešte tomu môžeme zabrániť, ešte máme čas,“ povedala. Varovala pred okamihom, kedy sa mutácia rozšíri natoľko, že už nebude možné ju existujúcimi opatreniami zadržať. O koordinácii boja proti mutáciám koronavírusu chce rokovať aj na samite Európskej únie.

Epidemická situácia v Nemecku sa podľa Merkelovej zlepšuje. „Denné počty nakazených klesajú, klesá vyťaženosť nemocníc a je nižšia obsadenosť lôžok intenzívnej starostlivosti,“ uviedla.

Na druhú stranu sú však podľa nej stále vysoké počty obetí. „Dnes to bolo zase vyše tisíc obetí. Je nevyhnutné mať na pamäti, že to nie je len číslo, sú to ľudské osudy, sú to rodiny,“ podotkla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet