Na hlavný obsah

Trumpov právnik má problém, čelí trestnému oznámeniu za šírenie dezinformácií

Žiadajú od neho odškodnenie viac ako 1,3 miliardy dolárov.

Trumpov právnik má problém, čelí trestnému oznámeniu za šírenie dezinformácií
Na snímke bývalý starosta New Yorku a právnik Donalda Trumpa Rudy Giuliani. Foto: TASR/AP

Spoločnosť Dominion Voting Systems v pondelok (25. 1.) podala trestné oznámenie na právnika bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa Rudyho Giulianiho, a to z ohovárania. Mal sa ho dopustiť tým, že šíril nepodložené informácie o podvodoch pri minuloročných prezidentských voľbách. Firma Dominion pre ne zaisťovala elektronické hlasovacie systémy, informuje agentúra Reuters.

Už predtým Dominion zažalovala Trumpov volebný tím a jeho právnika Sidneyho Powella. Aj on podľa firmy šíril konšpiračné teórie o voľbách, v ktorých Trump prehral s kandidátom demokratov Joeom Bidenom.

Trumpov právnik a niekdajší newyorský starosta Giuliani zohral v Trumpovej niekoľkomesačnej snahe zneplatniť výsledok novembrových volieb dôležitú úlohu, napísal denník The New York Times. Žaloba naňho má 107 strán a viní ho zo šírenia „dezinformačnej kampane“ o Dominione a „zjavne chybných“ obvineniach, pričom čiastočne boli jeho motiváciou honoráre za právne výkony. Giuliani zatiaľ na obvinenia firmy Dominion nereagoval.

Dominion žiada odškodnenie viac ako 1,3 miliardy dolárov, pričom k sume dospela na základe piatich desiatok Giulianiho vyhlásení pri súdnych pojednávaniach, na twitteri, v podcastoch a v konzervatívne zameraných médiách. Rozvíjal v nich fiktívne obvinenia o sprisahaní, za ktorým podľa neho stál výrobca jedného z najväčších volebných systémov v krajine. Giuliani tvrdil, že hlasy určené pôvodne pre Trumpa sa previedli Bidenovi.

Jeho snaha stáť pri Trumpovi pri napádaní volebného výsledku mu vyniesla kritiku aj v radoch profesijných kolegov. Šéf senátneho právneho výboru štátu New York požiadal, aby Giulianimu odňali právnickú licenciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet