Na hlavný obsah

Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca zaočkovali prvého človeka na svete

V Británii ju schválili ešte 30. decembra.

Vakcínou od spoločnosti AstraZeneca zaočkovali prvého človeka na svete
Brit Brian Pinker ako prvý na svete dostal vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: SITA/AP

Brian Pinker, 82-ročný britský dôchodca, sa v pondelok (4. 1.) stal prvým človekom na svete, ktorého zaočkovali proti koronavírusu vakcínou vyvinutou Oxfordskou univerzitou a spoločnosťou AstraZeneca. Vakcínu mu podali v Churchillovej nemocnici v britskom meste Oxford, informovala agentúra AFP.

„Som veľmi rád, že som dostal vakcínu proti COVID-19 a som naozaj hrdý na to, že je to tá, ktorú vyvinuli v Oxforde,“ uviedol bývalý manažér údržby Pinker, ktorého cituje agentúra DPA.

Spomínanú očkovaciu látku schválil britský Úrad pre reguláciu liekov (MHRA) v stredu 30. decembra. Oproti vakcíne od konzorcia Pfizer-BioNTech, ktorú Británia používa od 8. decembra, je táto vakcína lacnejšia a môže sa skladovať v bežnej chladničke namiesto ultrachladného prostredia (-70 stupňov Celzia). Británia má k dispozícii 530 000 dávok novej vakcíny, pričom k 700 aktívnym vakcinačným centrám pridajú v najbližšom týždni stovky ďalších takýchto stredísk v nemocniciach i lekárskych ordináciách.

Cieľom Británie je čo najskôr zvýšiť kapacity na podanie vakcíny dvom miliónom ľudí za týždeň. „Dúfame, že budeme môcť (zaočkovať) desiatky miliónov ľudí v priebehu najbližších troch mesiacov,“ povedal britský premiér Boris Johnson. Na rozdiel od iných krajín plánuje Británia podávať druhú dávku oboch vakcín namiesto 21 dní až 12 týždňov po prvej, aby urýchlila imunizáciu čo najväčšieho počtu ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet