Na hlavný obsah

Bývalý guvernér ECB Draghi dostal poverenie na zostavenie talianskej vlády

Krajina je vo vládnej kríze po demisii Conteho.

Bývalý guvernér ECB Draghi dostal poverenie na zostavenie talianskej vlády
Na snímke bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi po prijatí mandátu o zostavení novej vlády z rúk talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu v Ríme. Foto: TASR/AP

Taliansky prezident Sergio Mattarello poveril v stredu (3. 2.) bývalého guvernéra Európskej centrálnej banky Maria Draghiho zostavením novej talianskej vlády. Draghi poverenie prijal, uviedla kancelária prezidenta. Bývalý guvernér začne rokovať s parlamentnými klubmi a výsledky rozhovorov sa očakávajú do niekoľkých dní, uviedla agentúra ANSA.

„Nachádzame sa v ťažkej situácii, a preto som prijal ponuku hlavy štátu,“ uviedol Draghi po hodinovom rokovaním s prezidentom. Podľa exguvernéra budú prioritami kabinetu posilnenie kampane očkovania proti ochoreniu COVID-19, ekonomická obnova krajiny po pandémii a zmysluplné využitie európskych fondov. Taliansko sa nachádza vo vládnej kríze od konca januára, kedy kabinet premiéra Giuseppeho Conteho podal demisiu.

Hlavnou výzvou pre Draghiho bude teraz získanie väčšiny v oboch komorách parlamentu. Draghi nemá istotu podpory najväčšieho parlamentného klubu – Hnutia piatich hviezd. To doteraz odmietalo hlasovať za kabinet, ktorému by nepredsedal premiér v demisii Conte. Klub má rokovať o podpore v stredu popoludní.

Vymenovanie Draghiho privítal expremiér Matteo Renzi, ktorého strana Živé Taliansko vyvolala v polovici januára vládnu krízu. Očakáva sa, že nový kabinet podporí aj stredoľavicová Demokratická strana a niektoré menšie stredové strany.

Na snímke Mario Draghi.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Šéf najväčšej pravicovej strany Liga Matteo Salvini vyzýval k predčasným voľbám. V rozhovore pre denník Corriere della Sera ale uviedol, že podporu Draghimu strana zváži podľa predloženého programu. Za vládu vedenú bývalým európskym centrálnym bankárom sa vyslovila strana Forza Italia niekdajšieho premiéra Silvia Berlusconiho.

Ak by Draghi väčšinu v parlamente nenašiel, mohol by prezident zostavením vlády poveriť inú nadstranícku osobnosť. Ďalšou možnosťou je rozpustenie parlamentu a vypísanie predčasných volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet