Na hlavný obsah

EÚ pripraví sankcie voči strojcom puču v Mjanmarsku

Musíme rýchlo reagovať, povedal Borrell.

EÚ pripraví sankcie voči strojcom puču v Mjanmarsku
Na snímke mjanmarská armáda a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Európska únia je pripravená prijať sankcie voči činiteľom mjanmarskej armády zodpovedným za vojenský prevrat zo začiatku februára. Zhodli sa na tom v pondelok (22. 2.) ministri zahraničných vecí krajín bloku, ktorí zároveň vyzvali k ukončeniu násilností a obnove civilnej vlády. K rovnakému kroku v pondelok vyzval aj generálny tajomník Organizácie spojených národov (OSN) António Guterres.

Nemôžu sa nečinne prizerať

„Musíme rýchlo reagovať na porušovanie ľudských práv a útoky proti demonštrantom,“ vyhlásil pred rokovaním šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Podľa nemeckého ministra zahraničia Heika Maasa sa nesmie Únia nečinne prizerať a začne pripravovať sankcie ako krajnú možnosť pre prípad, že by zlyhali diplomatické riešenia.

Ministri následne v spoločných záveroch schôdze vyzvali na ukončenie násilností a upokojenie situácie v juhoázijskej krajine, kde vládla vojenská diktatúra takmer pol storočia do roku 2011.

Výzvu k rešpektovaniu ľudských práv adresoval tiež Guterres. „Vyzývam mjanmarskú armádu, aby okamžite skončila s útlakom. Prepustite väznených. Ukončite násilie. Rešpektujte ľudské práva a vôľu ľudu vyjadrenú v nedávnych voľbách,“ povedal šéf OSN účastníkom ženevského zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet