Na hlavný obsah

Experti z WHO navštívili wuchanský inštitút virológie

Americký exprezident Trump označoval miesto za pôvod nákazy.

Experti z WHO navštívili wuchanský inštitút virológie
Archívne foto - členovia medzinárodného tímu odborníkov WHO počas vyšetrovania vo Wu-chane. Foto: SITA/AP

Odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí skúmajú pôvod nového druhu koronavírusu, navštívili v stredu (3. 2.) inštitút virológie a laboratóriá v stredočínskom meste Wu-chan, kde sa pred vyše rokom objavili jedny z prvých ohnísk nákazy novým druhom koronavírusu.

„Teším sa na veľmi produktívny deň, na stretnutí s kľúčovými ľuďmi a kladenie všetkých dôležitých otázok, ktoré je nutné položiť,“ uviedol jeden z členov expertného tímu Peter Daszak pred vstupom do prísne stráženého zariadenia.

Práve inšpekcia Wuchanského inštitútu virológie, ktorý skúma najnebezpečnejšie choroby na svete, je podľa agentúry AFP jednou z najsledovanejších zastávok medzinárodnej skupiny expertov. Bývalý americký prezident Donald Trump a niektorí členovia jeho administratívy totiž tvrdili, že koronavírus pochádza práve zo zmieneného zariadenia.

Americké ministerstvo zahraničných niekoľko dní pred odchodom Trumpa z funkcie prezidenta uviedlo, že pracovníci tohto inštitútu predvlani ochoreli a mali príznaky pripomínajúce COVID-19, a to oveľa skôr, než sa na verejnosť dostali akékoľvek informácie o prvých prípadoch nákazy.

Čína zmienené obvinenia odmietala. V reakcii na ne zároveň uviedla, že Wu-chan bol síce miestom, kde zaznamenali prvé ohnisko nákazy, vírus však odtiaľ nemusí nevyhnutne aj pochádzať.

Vyšetrovanie po viac ako roku

Vyšetrovací tím WHO už absolvoval v utorok (2. 2.) ráno vo Wu-chane prehliadku centra pre prevenciu chorôb zvierat provincie Chu-pej. Daszak pred vstupom doň novinárom povedal, že misia pokračuje „veľmi dobre“. Šéf tímu WHO Peter Ben Embarek okrem toho prikývol na otázku, či majú experti vo Wu-chane dostatočný prístup na všetky miesta, ktoré potrebujú navštíviť.

Tím WHO v nedeľu (31. 1.) navštívil trhovisko s morskými plodmi, kde hlásili jeden z prvých výskytov infekcií. V priebehu uplynulých dní bol taktiež v nemocniciach, ktoré ako prvé liečili pacientov s ochorením COVID-19.

Čína do polovice januára odmietala vpustiť tím WHO na svoje územie, pre čo sa misia veľmi oneskorila. V súvislosti s misiou sa preto objavili pochybnosti, čo môžu odborníci ešte zistiť po viac ako roku od vypuknutia pandémie, približuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet