Na hlavný obsah

Japonsko začalo očkovať proti ochoreniu COVID-19

Krajina čakala na ukončenie vlastných testov vakcíny.

Japonsko začalo očkovať proti ochoreniu COVID-19
Na snímke zdravotníci čakajú na konzultáciu po podaní dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v Tokijskom lekárskom centre v Tokiu v stredu 17. februára 2021. Foto: TARS/AP

Japonsko začalo v stredu (17. 2.) očkovať proti ochoreniu COVID-19. Štart očkovania umožnilo rozhodnutie vlády, ktorá schválila očkovaciu látku od konzorcia firiem Pfizer a BioNTech. Ako prví boli zaočkovaní pracovníci tokijskej nemocnice.

Od úspechu japonskej vakcinácie do veľkej miery závisia už raz odložené letné olympijské hry v Tokiu. Do ich plánovaného začiatku v júli v tejto chvíli zostáva menej ako pol roka. V Japonsku sa pomerne zriedkavé vedľajšie účinky vakcín veľmi nezdôrazňujú, ale napriek tomu sa niektorí ľudia do očkovania nehrnú, píše tlačová agentúra AP. Práve táto neochota sa môže ukázať ako veľký problém pre hry.

Plán očkovania je nejasný

Vývoj domácej vakcíny je stále len v prvých štádiách a Japonsko sa musí spoliehať na dovezené dodávky – tie sú však neisté. Takisto nie je jasné, či si už aj tak preťažený japonský zdravotný systém poradí s dodatočnými návštevníkmi počas olympiády, keďže bude musieť liečiť miestnych pacientov a ešte aj hromadne očkovať obyvateľstvo.

Deň pred začiatkom očkovacej kampane japonský minister Taro Kano zodpovedný za celý proces vyhlásil, že „netuší“, koľko zo 126 milónov obyvateľov krajiny bude do letných olympijských hier zaočkovaných.

V prvej fáze dostane prvú dávku vakcíny približne 40 000 presne určených zdravotníkov, čo je asi dvakrát viac, než úrady pôvodne hlásili. O očkovanie má totiž záujem viac zdravotníkov, ako sa očakávalo. Ich zdravotný stav bude po druhej dávke pozorne sledovaný asi mesiac, aby sa dobre spoznali vedľajšie účinky.

Vláda dúfa, že seniorov začne očkovať v apríli. Minister Kano však nevedel povedať podrobnosti o pláne vakcinácie po tomto časovom bode.

Proces schvaľovania vakcíny bol na japonské pomery rýchly

Japonsko začína s očkovaním oneskorene, pretože vláda požiadala o klinické testovanie v Japonsku – okrem multinárodného testovania vakcíny od Pfizeru, do ktorého nebola táto ázijská krajina zapojená.

Desiatky krajín uznali výsledky testov Pfizeru zverejnené v novembri a pristúpili k schváleniu vakcíny. Pfizer požiadal o podmienečné schválenie v Japonsku v decembri, na základe zahraničných údajov, ale Tokio čakalo na výsledky japonských testov. Tie boli dodané koncom januára a Japonsko dalo v nedeľu 14. februára vakcíne zelenú.

To všetko prebehlo za dva mesiace, čo je oveľa rýchlejšie než priemerne rok trvajúce schvaľovanie v Japonsku. Krajina je totiž známa opatrnosťou a byrokraciou.

Nedávno sa začal aj schvaľovací proces očkovacej látky od ďalšieho výrobcu, firmy AstraZeneca, a tretí výrobca Moderna ešte o schválenie vakcíny v Japonsku nepožiadal.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet