Na hlavný obsah

Koronakríza môže byť príležitosťou na zlepšenie sveta, myslí si pápež František

Svoje slová adresoval diplomatom pri Svätej stolici.

Koronakríza môže byť príležitosťou na zlepšenie sveta, myslí si pápež František
Pápež František veriacim po nedeľňajšej modlitbe Anjel pána na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne 7. februára 2021. Foto: TASR/AP

Pápež František v pondelok (8. 2.) vyzval vlády, aby využili koronakrízu ako prevratnú príležitosť na vytvorenie sveta, ktorý je spravodlivejší z ekonomického aj environmentálneho hľadiska, a v ktorom je zaručená základná zdravotná starostlivosť pre všetkých.

Výzvu zahrnul do svojho každoročného prejavu pred diplomatickým zborom akreditovaným pri Svätej stolici. Audiencia diplomatov sa uskutočnila o dva týždne neskôr pre zhoršený zdravotný stav pápeža v súvislosti s ischiasom (zápal sedacieho nervu), ktorý mu spôsoboval problémy pri chôdzi a státí.

Takisto vyzval vlády, ktoré majú akreditovaných svojich zástupcov pri Svätej stolici, aby prispeli ku globálnym iniciatívam a poskytli vakcíny chudobným, či aby zmenili fungovanie hospodárstva, ktoré je podľa neho v súčasnosti založené na vykorisťovaní a plytvaní prírodnými zdrojmi. „Je potrebné vytvoriť akúsi novú kopernikovskú revolúciu, ktorá by mohla priviesť ekonomiku do služieb človeka, a nie naopak,“ uviedol pápež.

Takáto nová revolučná ekonomika podľa pápeža „pomáha žiť, nezabíja, je zahrňujúca, nie vylučujúca, poľudšťuje, nie dehumanizuje, stará sa o stvorenie a nevykorisťuje ho“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet