Na hlavný obsah

Odtrhnutý himalájsky ľadovec prerazil priehradu na severe Indie, hlásia 160 nezvestných

Ľadovec prerazil priehradu v štáte Uttarákhand.

Odtrhnutý himalájsky ľadovec prerazil priehradu na severe Indie, hlásia 160 nezvestných
Záchranné akcie po pretrhnutí priehrady v indickom štáte Uttarákhand. Foto: SITA/AP

Desiatky ľudí sú nezvestní po tom, ako na severe Indie v nedeľu (7. 2.) narazil ľadovec do priehrady a spustil obrovskú povodeň. Obyvateľov okolitých dedín ihneď evakuovali, tamojšie úrady však už teraz varujú, že obeťami povodní mohlo byť už 160 ľudí, informujú BBC a agentúra DPA.

„Prišlo to veľmi rýchlo, nebol čas nikoho varovať,“ vyjadril sa jeden z miestnych, ktorý býva neďaleko rieky. „Cítil som, že by mohlo vziať aj nás,“ dodal.

Odtrhnutá časť himalájskeho ľadovca spôsobila pretrhnutie priehrady v štáte Uttarákhand, obrovský príval vody následne strhol mosty i cesty. Doposiaľ je známych 15 obetí.

Polícia sa obáva, že počet obetí narastie aj o pracovníkov z hydroelektrárne v blízkosti priehrady. Na mieste by ich malo byť viac ako 50, niektorých už zachránili. Záchranári sa snažia dostať do jedného zo zavalených tunelov, kde je podľa polície približne 16 ľudí.

Zatiaľ nie je známa príčina katastrofy, štát v západných Himalájach je však na prívalové povodne a zosuvy pôdy náchylný. Predpokladá sa, že v júni v roku 2013 zahynulo pri povodniach, ktoré spôsobili monzúnové dažde, asi 6 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet