Na hlavný obsah

Von der Leyenová: EÚ pri vakcínach podcenila dôležitú vec

Reagovala na kritiku postupu pri objednávaní vakcín.

Von der Leyenová: EÚ pri vakcínach podcenila dôležitú vec
Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Foto: SITA/AP

Európska únia (EÚ) podľa predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej podcenila pri nákupe vakcín proti covidu-19 komplikácie, aké môžu nastať pri ich výrobe vo veľkom. Šéfka EK to povedala v rozhovore, ktorý poskytla piatkovému (5. 2.) vydaniu denníka Süddeutsche Zeitung a ďalším európskym médiám, informuje agentúra DPA.

Nemka pripustila, že EÚ sa príliš zamerala na otázku, či nejaká vakcína vôbec bude, teda na jej vývoj. Z dnešného pohľadu by podľa nej bolo lepšie „zároveň premýšľať o úskaliach výroby vo veľkom“.

„Mali sme ľuďom povedať, že to postupuje, ale pomaly a že sa pri tejto úplne novej veci vyskytnú problémy a zdržania. Ale podcenili sme to, aké komplikácie sa môžu objaviť,“ uviedla von der Leyenová. V súvislosti s kritikou, že „dvadsaťsedmička“ postupovala pri objednávaní vakcín pomaly, povedala: „Samozrejme. Jedna krajina môže byť ako rýchly čln. A EÚ je skôr ako tanker.“

Európska únia objednala u šestice farmaceutických firiem až 2,3 miliardy očkovacích dávok. V súčasnej dobe ale výrobcovia dodávajú prípravky v menšom počte, ako sľúbili alebo ako EÚ očakávala, pripomína DPA. EK pre použitie v krajinách Únie podmienečne povolila vakcíny firiem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Európska agentúra pre lieky (EMA) v stredu (3. 2.) oznámila, že začala posudzovať účinnosť a bezpečnosť vakcíny vyvinutej americkou spoločnosťou Novavax.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet