Na hlavný obsah

Zomrel poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák

Bol vo vážnom zdravotnom stave.

Zomrel poslanec Smeru-SD Ľubomír Petrák
Poslanec NR SR Ľubomír Petrák. Foto: TASR

Vo veku 59 rokov zomrel v poslanec Národnej rady (NR) SR a starosta obce Hurbanova Ves Ľubomír Petrák (Smer-SD). O jeho úmrtí informoval v sobotu (20. 2.) jeho stranícky kolega a poslanec NR SR Ján Richter.

„Odišiel človek, s ktorým som spolupracoval desiatky rokov. Ľubo Petrák bol poctivý a pracovitý kolega a vzorný otec rodiny,“ uviedol Richter s vyjadrením sústrasti rodine a blízkym.

O kritickom zdravotnom stave Petráka informoval v piatok (19. 2.) aj predseda strany Smer-SD Robert Fico. Bližšie informácie poskytnúť nechcel, spomenul len, že Petrák podstúpil vážny chirurgický zákrok.

Poslanec zo strany Za ľudí Tomáš Valášek na sociálnej sieti uviedol, že príčinou Petrákovej smrti bolo ochorenie COVID-19. „Boli sme na opačných stranách politického spektra, ale stále kolegovia, a to nás spájalo. Úprimnú sústrasť rodine, blízkym a jeho kolegom zo strany Smer-SD,“ dodal Valášek.

Na úmrtie poslanca s vyjadrením sústrasti reagoval aj rezort školstva. „So zármutkom sme prijali správu, že dlhoročný poslanec, odborník na školstvo a podpredseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomír Petrák podľahol zákernej chorobe,“ uviedlo na sociálnej sieti ministerstvo.

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák vyzdvihol Ľubomíra Petráka ako človeka, ktorý v zákonoch a paragrafoch videl bežné situácie ľudí. “Bol to nielen parlamentný, ale aj komunálny politik, ktorý dokázal vniesť do legislatívy svoje skúsenosti zo samosprávy a reálneho života,” poznamenal s tým, že Petrák bol v minulosti dlhoročným členom Rady a Predsedníctva ZMOS-u.

Dlhoročný poslanec začínal ešte v SDĽ

Ľubomír Petrák bol v aktívnej politike od začiatku 90. rokov minulého storočia, bol členom a neskôr aj predsedom Strany demokratickej ľavice (SDĽ).  Po zlúčení SDĽ so Smerom-SD v decembri 2004 vstúpil do strany Roberta Fica a prvýkrát za ňu kandidoval v parlamentných voľbách v roku 2006. Po volebnom víťazstve strany sa stal poslancom NR SR.

V minulom volebnom období pôsobil v parlamente ako člen výboru pre európske záležitosti a ako predseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Po voľbách v roku 2020 sa stal poslancom a podpredsedom školského výboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko