Na hlavný obsah

Chránenej 350-ročnej lipe v Žiline hrozí skaza

Za jej záchranu spustili boj aktivisti.

Chránenej 350-ročnej lipe v Žiline hrozí skaza
Najstarší strom v Žiline je 350-ročná lipa na Kysuckej ulici. Foto: Archív Jána Rzeszota

Najstaršiemu stromu v Žiline hrozí skaza. Tristopäťdesiatročná lipa na Kysuckej ulici sa stala obeťou výstavby cestnej infraštruktúry. Chránený strom obkľúčili cesty estakády a odrezali ho od prirodzeného okolia, ale aj od pozornosti ľudí. Dnes je vo veľmi zlom stave.

Za jeho záchranu spustili boj aktivisti. Lipa, ale aj ďalšie stromy, rastú na Kysuckej ulici uprostred križovatky ciest blízko Váhu. Prístup k nim je pomerne zložitý, a tak dlho unikali pozornosti. Hoci je najstaršia žilinská lipa štátom chránená, nikto ju dávno neudržiaval. Naposledy v druhej polovici 20. storočia strom neodborne spevnili kovovým pásom, aby zabezpečili jeho stabilitu. Dnes jej viac škodí, keďže sa hlboko zarástol do stromu a ohrozuje jeho existenciu.

„Bol som dosť zhrozený, lebo tie stromy boli v dosť zúboženom stave,“ popisuje ekologický aktivista Ján Rzeszoto. Napísal na Štátnu ochranu prírody, keďže strom síce stojí na pozemku Slovenskej správy ciest, ale za jeho údržbu sú zodpovední štátni ochranári. Odpoveď zo správy Národného parku Malá Fatra potvrdila kritický stav líp na Kysuckej ulici, ale aj to, že sú zrelé na výrub. Ochranári tiež hovoria, že majú obmedzené zdroje na starostlivosť o štátom chránené stromy. Pripomenuli, že o stromy sa môžu starať aj samosprávy, ktoré majú možnosť z fondu náhradnej výsadby drevín použiť peniaze práve na takéto vzácne dreviny.

Ekologický aktivista Ján Rzeszoto pri chránenej lipe.Foto: Archív Jána Rzeszota
Foto: Archív Jána Rzeszota

Do záchrany odumierajúcich drevín sa zainteresoval aj žilinský primátor Peter Fiabáne, ktorý hovorí, že cíti zodpovednosť za hodnoty, ktoré sa na území mesta nachádzajú. „Dohodli sme sa, že mesto vstúpi do rokovania so Štátnou ochranou prírody ako aj s arboristom a pozrieme sa na ten problém hlbšie. Stretneme sa vo vegetačnom období, aby mohol posúdiť jej stav a rozsah starostlivosti. Urobím všetko pre to, aby sa mesto Žilina začalo aj finančne angažovať v ochrane týchto stromov, aby sme chránené stromy zachovali aj pre budúce generácie,“ uviedol primátor pre Rádio Regina Stred.

Už najbližšie vegetačné dni ukážu, v akom stave lipa je. Rzeszoto verí, že strom pri dnešných technologických vymoženostiach bude možné plnohodnotne ošetriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny