Na hlavný obsah

Krajčí podá demisiu už v piatok. Nechce povaliť vládu

Po roku končí vo svojej funkcii.

Krajčí podá demisiu už v piatok. Nechce povaliť vládu
Foto: TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) nechce byť dôvodom pádu vlády, preto oznámil, že už v piatok (12. 3.) podá demisiu. „Nechcem, aby termín môjho odchodu bol ďalšou zámienkou pre povalenie vlády. Dnes podám demisiu,“ vyhlásil Krajčí. Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok počas dňa oznámila, že jeho demisiu prijme popoludní v Prezidentskom paláci. Vedenie rezortu dočasne prevezme iný člen vlády.

Krajčí svoje odstúpenie z ministerského postu oznámil ešte štvrtok (11. 3.), kedy na tlačovej konferencii uviedol, že menšie koaličné strany SaS a Za ľudí podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. „V tejto situácii sa vzdávam svojej pozície,“ oznámil.

Následne ale premiér Igor Matovič (OĽANO) priblížil, že pôjde o postupné odstupovanie. „Prechod moci musí byť zodpovedný tak, aby sa to nedotklo ochrany životov,“ povedal s tým, že na ministerstve zdravotníctva bude istý čas dvojvládie, kým Krajčí odovzdá agendu nástupcovi. Napokon dodal, že k jeho odstúpeniu dôjde až po tom, ako sa na Slovensku začne očkovať ruskou vakcínou Sputnik V.

Premiérove vyhlásenia tak obnovili rokovania koaličných lídrov, ktoré mali byť odstúpením Krajčího po viac ako týždeň trvajúcej vládnej kríze ukončené.

Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) sa domnieva, že výmena ministra zdravotníctva môže do riešenia pandémie vniesť novú energiu. „Zmena na poste ministra zdravotníctva, ktorú sme žiadali, môže priniesť novú energiu do riešenia výziev spojených s pandémiou a zároveň naštartovať veľké reformy spojené s nevyhnutnou obnovou zdravotníctva, ktoré je zdevastované po rokoch vlády Smeru-SD a na pokraji síl pre dlhotrvajúcu pandémiu,“ povedala vicepremiérka.

Dodala, že pre stranu je dôležité, aby koalícia lepšie fungovala a aby sa výrazne zlepšila komunikácia v rámci nej aj navonok. „Vláda má riešiť problémy ľudí, nie ľudia problémy vlády,“ podotkla.

Líder strany SaS a minister hospodárstva Richard Sulík v súvislosti so štvrtkovou tlačovou konferenciou Krajčího a Matoviča v piatok uviedol, že sa po nej koaliční partneri opäť ocitli v bode nula a premiér prakticky zrušil dohodu, ktorú týždeň tvorili.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) pred piatkovým rokovaním vlády skonštatoval, že Krajčí podaním demisie prijal zodpovednosť. Dodal, že v procese riešenia pandémie vidí viacero chýb, no nemyslí si, že minister zdravotníctva na vládne rokovania predkladal neodborné návrhy. „To, že vláda ich potom neschválila nie je problém Mareka Krajčího,“ povedal Naď. Podľa neho je čas na sebareflexiu u všetkých. „Naším cieľom je mať štvorkoalíciu a v nej pokračovať, prestaňme politikárčiť a otravovať ľudí našimi internými diskusiami, normálne robme našu prácu, ktorú robiť máme,“ uviedol na otázku, či sa vo vláde uvažuje nad trojkoalíciou.

Pozrite si štvrtkovú tlačovú besedu premiéra Matoviča a ministra zdravotníctva Krajčího:

Správu budeme aktualizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko