Na hlavný obsah

Novú vládu prezidentka vymenuje vo štvrtok, predpokladá Sulík

Heger bude určite lepší premiér, ako bol Matovič, myslí si.

Novú vládu prezidentka vymenuje vo štvrtok, predpokladá Sulík
Na snímke predseda SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Vymenovanie novej vlády prezidentkou by sa malo uskutočniť vo štvrtok (1. 4.). „Je to najpravdepodobnejší scenár. Uvidíme, či Edo Heger ešte tento týždeň novú vládu zvolá,“ povedal vo vysielaní rádia Expres predseda SaS Richrad Sulík. Štvrtkový termín menovania vlády v utorok (30. 3.) potvrdila aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Novým ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny by sa podľa Sulíkových informácií mal stať poslanec za Sme rodina Jozef Hlinka.

Predčasným voľbám sa zrejme vyhnú

Sulík verí, že vláda má reálnu šancu to pod vedením aktuálneho ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) dotiahnuť do riadnych parlamentných volieb. „Je našou prvoradou úlohou, aby sme občanov presvedčili o tom, že to bude fungovať lepšie, ako doteraz. Je to úloha pre všetkých ministrov, aj pre Igora Matoviča,“ dodal.

O Hegerovi si myslí, že bude lepším premiérom, ako bol Igor Matovič (OĽANO). „Som o tom presvedčený, že bude lepší,“ povedal s tým, že Heger je konštruktívny, racionálnejší a nevnáša do diskusie emócie. „Všetci tomu chceme dať šancu, veď nemôžeme takéto rekonštrukcie vlády robiť každý rok,“ doplnil. Zároveň chce veriť, že Matovič bude dobrým ministrom financií. „Keď to nebude fungovať, verte mi, že my sa ozveme tak, ako sme sa ozvali vždy doteraz,“ vyhlásil.

Dôvodom krízy podľa Sulíka bolo to, že sa vo vláde nedodržiavali dohody. „Otvorili sme priestor pre novú dohodu na čele s Edom Hegerom. Teraz je len na nás, aby sme tie dohody dodržiavali,“ podotkol.

Výsledok krízy? Odišiel Krajčí a Matovič skončil ako premiér

„Keď v krátkosti zhrniem ten výsledok, tak Marek Krajčí už nie je ministrom zdravotníctva a Igor Matovič už nebude predsedom vlády a presunie sa na post ministra,“ zhodnotil kompromisné riešenie krízy Sulík. V strane pôvodne požadovali úplný odchod Matoviča z vlády.

Pre stranu SaS znamená Matovičove stiahnutie podmienok návrat ministrov, ktorí podali demisie, späť na svoje rezorty. Janka Bittó Cigániková (SaS) zároveň zostáva na poste šéfky zdravotníckeho výboru v Národnej rade (NR) SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko