Na hlavný obsah

O povolanie učiteľa je malý záujem, najväčší problém je nájsť matematikárov

Školám sa ozýva viac uchádzačov, keď hľadajú sekretárky.

O povolanie učiteľa je malý záujem, najväčší problém je nájsť matematikárov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obľuba povolania učiteľa na Slovensku je nízka, situácii nepomohla ani kríza spojená s pandémiou, vyplýva z údajov, ktoré zozbieral portál Edujobs.sk. Na potrebu popularizácie učiteľského povolania upozorňuje spoločnosť Profesia pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa učiteľov, ktorý bude v nedeľu 28. marca.

V roku 2020 hľadali školy najčastejšie učiteľov 2. stupňa základných škôl. Zverejnili viac ako tisíc takýchto ponúk. Na jednu reagovalo v priemere iba päť záujemcov. Najnižší záujem je v prípade, že školy hľadajú učiteľov matematiky, fyziky, informatiky či chémie.

Najviac zverejnených ponúk v minulom roku sa týkalo obsadenia pozícií učiteľov anglického a nemeckého jazyka, matematiky, fyziky a slovenského jazyka s literatúrou. Profesia, pod ktorú portál Edujobs.sk patrí, uviedla, že vlani zaznamenali zatiaľ rekordný počet zverejnených ponúk. „Presne 1393 škôl uverejnilo v roku 2020 presne 5 091 ponúk,“ informovala spoločnosť. Každoročne stúpa počet inzerátov aj počet škôl, ktoré nových pedagógov hľadajú.

„Kým na učiteľskú pozíciu zareagovalo vlani v priemere osem uchádzačov, pri uverejnení nepedagogickej pracovnej ponuky dostali školy v priemere 19 životopisov,“ upozorňuje Profesia. „Spomedzi pedagogických pozícií majú školy najväčší problém obsadzovať voľné miesta učiteľov 2. stupňa základných škôl so zameraním na fyziku, matematiku a informatiku,“ dodáva. Z údajov dostupných k 21. marcu 2021 vyplýva, že keď aktuálne škola zverejní ponuku práce na nepedagogickú profesiu,  získa takmer 24 reakcií uchádzačov, keď hľadá učiteľa, reakcií je len sedem.

Najviac pedagogických zamestnancov hľadali v roku 2020 školy v Bratislavskom kraji, kde bolo zverejnených až 46 % zo všetkých pracovných ponúk. Naopak, najmenej inzerátov pre pedagogických zamestnancov bolo zverejnených v Banskobystrickom kraji. Najviac reakcií na zverejnené ponuky prichádza v Košickom kraji. „Keď tu uverejní škola ponuku na pedagóga, ozve sa v priemere 11 uchádzačov,“ dodáva spoločnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko