Na hlavný obsah

Pozitívnym majú podľa rezortu práce s nákupmi pomáhať obce. Nemáme o nich údaje, upozorňujú

Obce o ich sprístupnenie žiadali vládu už vlani.

Pozitívnym majú podľa rezortu práce s nákupmi pomáhať obce. Nemáme o nich údaje, upozorňujú
Ilustračná snímka Foto: TASR

Pozitívne testované osoby na ochorenie COVID-19 nebudú môcť ísť od pondelka (8. 3.) na nákup. O základné potreby by sa im podľa vyjadrenia ministerstva práce mali postarať obce. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) upozornilo, že nemajú prístup k informáciám o pozitívne testovaných osobách. Ubezpečilo však, že samosprávy v rámci svojich možností pomôžu.

„Ľuďom, ktorí sú odkázaní na pomoc inej fyzickej osoby a nemajú žiadnu blízku osobu, sú v zmysle zákona o sociálnych službách povinné poskytnúť alebo zabezpečiť poskytovanie sociálnej služby obce a vyššie územné celky v rozsahu svojej pôsobnosti,“ priblížila hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková. Poukázala tiež na to, že sociálnu pomoc poskytujú obce pri výkone samosprávy aj v zmysle zákona o obecnom zriadení.

Hovorca ZMOS Michal Kaliňák uviedol, že ešte v marci minulého roka žiadali vládu, aby umožnila prístup starostom a primátorom k informáciám o pozitívne testovaných osobách, pričom doposiaľ sa tak nestalo. Argumentom bola ochrana osobných údajov. Kaliňák pripomenul, že v niektorých iných krajinách takéto informácie už starostovia majú.

„Je zjavné, že štát nemá žiadne riešenie,“ konštatoval v súvislosti so zabezpečením potrieb pre pozitívne testovaných s tým, že vláda s nimi o tom ani nediskutovala. Poukázal však na to, že už počas prvej vlny pandémie starostovia riešili donášku stravy, liekov či rúšok, takže a samosprávy aj teraz v rámci svojich možností pomôžu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko