Na hlavný obsah

Prezidentka vrátila do parlamentu zákon o diaľničnej známke

Podľa nej neboli splnené podmienky pre skrátené legislatívne konanie.

Prezidentka vrátila do parlamentu zákon o diaľničnej známke
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok (12. 3.) vetovala zákon o diaľničnej známke. Informoval o tom jej hovorca Martin Strižinec. Prezidentka novelu zákona vracia do parlamentu, pretože nesplnila podmienky pre skrátené legislatívne konanie.

Prezidentka vetovala novelu zákona, ktorá mala za cieľ predĺžiť lehotu na uloženie pokuty za neuhradenie diaľničnej známky zo 60 dní na dva roky. „Hlava štátu dbá na dodržiavanie zákonného postupu, a preto nepodpísala zákon, ktorý nesplnil podmienky pre skrátené legislatívne konanie,“ vysvetlil Strižinec.

V tejto súvislosti ďalej dodal, že zákon predpokladá pre skrátené legislatívne konanie existenciu mimoriadnych okolností, ktoré nie sú výsledkom obvyklého chodu udalostí, a teda nastali náhle, nečakane a nebolo možné sa na ne vopred pripraviť. „Toto kritérium podľa prezidentky splnené nebolo, keďže podľa verejných vyjadrení predkladateľa bola už v auguste minulého roka ohlásená potreba novelizácie tohto zákona,“ uviedol hovorca. Dodal, že okolnosti podľa prezidentky neboli náhle, ani nečakané a predkladateľ mal dostatok času predložiť danú novelu do riadneho legislatívneho procesu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko