Na hlavný obsah

Remišová požiadala odborníkov o zmenu očkovacej stratégie

Prioritu majú mať chorí a starší, apeluje.

Remišová požiadala odborníkov o zmenu očkovacej stratégie
Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Foto: SITA

Očkovacia stratégia na Slovensku by sa mala zmeniť, uprednostniť treba starších a chorých ľudí, vyzvala vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Upozornila, že práve títo ľudia sú najohrozenejšou skupinou obyvateľstva a je pri nich najväčšie riziko, že skončia v nemocniciach. Na konzílium odborníkov sa preto obrátila so žiadosťou o zmenu očkovacej stratégie.

„Podľa novej vyhlášky sa totiž môžu prednostne očkovať desaťtisíce mladých ľudí, pre ktorých koronavírus predstavuje výrazne menšie riziko ako pre starších obyvateľov. Seniori, ktorých COVID-19 ohrozuje najviac a tvoria väčšinu obetí, sú tak v poradí na očkovanie odsunutí,“ upozornila Remišová.

Dodala, že aktuálne prísne obmedzenia boli zavedené preto, aby ochránili zdravotnícky systém, ktorý je v súčasnosti na pokraji svojich možností. „Zároveň platí, že čím vyšší vek, tým väčšie riziko, že ľudia skončia v nemocniciach. Preto je najdôležitejšie chrániť a prioritne očkovať najmä starších ľudí. Navyše, ľudia vo veku 55-65 rokov sa nemôžu efektívne chrániť, pretože nie sú v dôchodkovom veku a musia chodiť do práce,“ podotkla. Očkovacia stratéga na Slovensku sa preto musí zmeniť a prioritu musia dostať starší a chorí ľudia, myslí si Remišová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko