Na hlavný obsah

SaS pozastavuje účasť v koalícii, rokovania obnoví po demisii Matoviča

Podľa Sulíka nemá vládna kríza obdoby.

SaS pozastavuje účasť v koalícii, rokovania obnoví po demisii Matoviča
Zľava: Bývalý minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík a bývalý minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Foto: SITA

Strana SaS pred desiatimi dňami vyzvala Igora Matoviča (OĽANO), aby opustil premiérske kreslo. Keďže tak stále neurobil, predseda strany Richard Sulík vo štvrtok (25. 3.) oznámil, že liberáli dočasne pozastavili svoju účasť vo vláde. Nebudeme chodiť na koaličné rady, v Národnej rade SR budeme hlasovať len podľa nášho vedomia a svedomia, budeme mať vlastné poslanecké návrhy,“ povedal Sulík krátko po tom, ako prezidentka Zuzana Čaputová prijala demisie ministrov za SaS Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka. Podaním demisie ministra školstva sa končí aj funkčné obdobie podpredsedovi NR SR Milanovi Laurenčíkovi (SaS).

V oficiálnych rokovaniach budeme pokračovať až potom, ako Igor Matovič podá demisiu. Očakávame, že tieto rokovania povedie osoba, ktorú pani prezidentka poverí zostaviť novú vládu,“ dodal Sulík. Podotkol, že on aj Mária Kolíková (Za ľudí) už svoje ministerské posty opustili a splnili tak Matovičovu požiadavku, ktorou podmienil svoju demisiu.

Koaličná kríza, ktorú Slovensko aktuálne zažíva, nemá podľa Sulíka v slovenských dejinách obdoby. To, že premiér čelí aj výzve prezidentky na demisiu, považuje za bezprecedentné.

Pozrite si vyjadrenie Richarda Sulíka k dianiu v koalícii:

Strana SaS požaduje odchod Igora Matoviča z postu premiéra, rekonštrukciu vlády na pôdoryse minuloročných volebných výsledkov a chce rokovať o ďalšom fungovaní vo štvorkoalícii. „Nepôjdeme napríklad do trojkoalície, kde by bola strana Za ľudí vylúčená. To, čo pre nás dáva zmysel, je rokovať o štvorkoalícii. Sme pripravení začať rokovať okamžite, ako Matovič podá demisiu tak, ako sľúbil,“ zdôraznil Sulík.

Sulík tvrdí, že pôvodcom aktuálnej krízy je premiér a jej ďalšie riešenie je už len na ňom. Dodal, že keď strana SaS žiadala Matovičovu demisiu, žiadala tým aj jeho odchod z vlády. „To bolo všetkým jasné, aj keď takto doslova to nebolo vždy povedané,“ dodal.

Presun Igora Matoviča z postu predsedu na post podpredsedu vlády nepovažuje za poctivé riešenie. Problémy budú podľa neho len ďalej pokračovať. „Považujem to za čistý papalášizmus, ak vybudujeme novú funkciu s nemalými finančnými prostriedkami len preto, aby sme niekoho upratali,“ dodal v súvislosti s novou funkciou, ktorú premiér žiada. „Slovensko dnes potrebuje bytostne riešiť iné problémy, ako teplé miesto pre Igora Matoviča,“ podčiarkol. Dodal, že takéto vyústenie krízy je kompromisom, na ktorý SaS môže v záujme riešenia krízy pristúpiť. On sám s ním ale nie je stotožnený a v takejto situácii by aj chcel tiež zotrvať vo vláde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko