Na hlavný obsah

Sever Číny zasiahla piesočná búrka, piesok a prach z púšte Gobi pokryl aj Peking

Zrušili stovky letov.

Sever Číny zasiahla piesočná búrka, piesok a prach z púšte Gobi pokryl aj Peking
Piesočná búrka v Pekingu. Foto: SITA/AP

Sever Číny vrátane metropoly Peking v pondelok 15. marca zasiahla piesočná búrka, ktorá je podľa meteorológov najhoršia za posledné desaťročia. Pre piesok, ktorý z púšte Gobi privial silný vietor, zrušili stovky letov, informovala agentúra Reuters. Očakáva sa, že piesočná búrka sa posunie južne k delte rieky Jang-c‘-ťiang a pominie počas stredy až štvrtka (17. – 18. 3.) uviedlo čínske ministerstvo životného prostredia.

Podľa meteorológov piesok a prach zasiahne 12 provincií a regiónov od Sin-ťiangu v severozápadnom cípe Číny po najvýchodnejšiu provinciu Chej-lung-ťiang.

„Je to najintenzívnejšia piesočná búrka v našej krajine za posledných desať rokov, ktorá navyše pokryje najširšiu oblasť,“ napísal na svojej webovej stránke čínsky národný meteorologický úrad.

Dve medzinárodné pekinské letiská k poludniu miestneho času (05:00 SEČ) zrušili okolo pätiny letov, piesok tiež v hlavnom meste skomplikoval pozemnú dopravu, píše agentúra AP.

Piesočné búrky sú v marci a v apríli v Pekingu pomerne časté, a to pre blízkosť rozľahlej púšte Gobi, ktorá sa rozkladá cez sever krajiny a Mongolsko. Svoj podiel na tom má aj odlesňovanie a erózia naprieč severnou Čínou, podotýka Reuters. Čínska vláda minula miliardy dolárov na projekty, ktoré majú zastaviť rozširovanie púští, okrem iného vysádzaním stromov či ochranou zostávajúceho rastlinstva na okraji púštnych oblastí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet