Na hlavný obsah

Slovensku by malo v marci pomôcť 100 000 dávok vakcín od Pfizeru navyše

Premiér sa odvoláva na európsky mechanizmus solidarity.

Slovensku by malo v marci pomôcť 100 000 dávok vakcín od Pfizeru navyše
Vakcína proti koronavírusu. Foto: TASR

Slovensku v náročnej epidemickej situácii pomôže navyše 100 000 dávok vakcín od firiem Pfizer/BioNTech. „Som veľmi rád, že sa nám dnes podarilo finálne dosiahnuť dohodu na tzv. SOS dávkach vakcín. Slovensko sa v ťažkých časoch môže spoľahnúť aj na európskych partnerov,“ napísal na sociálnej sieti premiér Igor Matovič (OĽANO).

Výnimočná dodávka vakcín, ktoré sú vhodné aj pre starších ľudí, by mala byť k dispozícii už v marci.

Premiérovi sa ich podarilo zabezpečiť vďaka európskemu mechanizmu solidarity, ktorý slúži na to, aby pomohol krajinám v zložitej epidemickej situácii preklenúť krízové obdobie. „Od apríla by sa mali dodávky registrovaných vakcín výraznejšie zlepšiť, okrem iného aj preto, že by mala byť Európskou liekovou agentúrou (EMA) schválená v poradí 4. vakcína od firmy Johnson & Johnson,“ informoval Matovič. Podotkol, že pri spomínanej vakcíne stačí na ochranu pred ochorením COVID-19 len jedna dávka.

Rovnako informoval, že európski partneri sa Slovensku neustále ozývajú v reakcii na žiadosť o pomoc pre nemocnice. Medzi nimi sú Rumunsko, Poľsko, Nemecko, Belgicko, Dánsko, Bulharsko či Slovinsko. Krajiny sú ochotné poskytnúť „od zdravotníckych tímov až po lôžka na jednotkách intenzívnej starostlivosti“, dodal premiér.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko