Na hlavný obsah

Starších občanov zaočkuje AstraZenecou aj Rakúsko

Podobné rozhodnutie urobilo aj Francúzsko či Slovensko.

Starších občanov zaočkuje AstraZenecou aj Rakúsko
Zdravotník drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Obyvateľov vo veku od 65 rokov budú očkovať vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca aj vo Viedni, oznámili v stredu (3. 3.) tamojší predstavitelia. Rozhodli o tom napriek pôvodným tvrdeniam o nedostatku údajov o účinnosti tejto očkovacej látky u starších ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Tento krok prichádza krátko po tom, čo používanie vakcíny rozšírilo o skupinu ľudí vo veku 65 až 75 rokov Francúzsko. Podobné rozhodnutie urobilo v utorok (2. 3.) aj Slovensko, ktoré prehodnotilo očkovaciu stratégiu a začne touto vakcínou očkovať aj ľudí vo veku 60 až 70 rokov.

„Momentálne je to o rýchlosti a my vieme, že vakcína od spoločnosti AstraZeneca je účinná aj u starších ľudí,“ povedal novinárom zdravotnícky riaditeľ Združenia viedenských nemocníc Michael Binder.

Ohnisko mutácie čaká masové očkovanie

Rakúska vláda v stredu uviedla, že v Tirolsku – ohnisku juhoafrického variantu koronavírusu v krajine – sa bude hromadne očkovať. V rámci pilotného projektu by okres Schwaz získal 100 000 dávok vakcíny dodaných vďaka pomoci EÚ. Očkovanie dospelých vakcínou spoločnosti Pfizer/BioNTech by sa malo začať na budúci týždeň. Okres má približne 84 000 obyvateľov.

Cieľom projektu je zhromaždiť údaje o účinnosti vakcíny proti juhoafrickému variantu.V iných častiach Rakúsku sú zatiaľ očkovaní iba seniori a chorí ľudia

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet