Na hlavný obsah

Zatvoria reštaurácie, školy či zábavné podniky. Bulharsko mieri do lockdownu

Potrvá 10 dní.

Zatvoria reštaurácie, školy či zábavné podniky. Bulharsko mieri do lockdownu
Na snímke muž kráča pri maľbe na stene pri nemocnici v Sofii.

Bulharská vláda vo štvrtok (18. 3.) ohlásila desaťdňovú celoštátnu uzávierku, ktorá má spomaliť šírenie nákazy koronavírusom a odvrátiť hroziaci kolaps zdravotníctva. Zatvorené zostanú školy, reštaurácie i obchodné domy. Opatrenie začne platiť od 22. marca.

Minister zdravotníctva Kostadin Angelov podľa serveru Dnevnik.bg na brífingu oznámil, že sa zatvoria všetky obchody s plochou väčšou ako 300 metrov štvorcových s výnimkou supermarketov. Fungovať prestanú aj reštaurácie, zábavné podniky alebo posilňovne. Žiaci v školách prejdú na online výučbu, škôlky budú zatvorené. Zakázané budú všetky spoločenské akcie vo vnútorných aj vonkajších priestoroch a tiež návštevy v domácnostiach. Ubytovacie zariadenia budú môcť zostať v prevádzke, zatvorené budú však hotelové reštaurácie.

V balkánskej krajine, kde sa budú 4. apríla konať parlamentné voľby, pribudlo za posledných 24 hodín 4 201 nových prípadov infekcie a 136 úmrtí spojených s covidom. V nemocniciach sa v súčasnosti lieči s týmto ochorením vyše 7 800 pacientov, z toho viac ako 600 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Celkovo krajina so siedmimi miliónmi obyvateľov eviduje vyše 291 000 covidových prípadov a zhruba 11 700 úmrtí po infekcii.

Až doteraz v krajine platili len veľmi mierne opatrenia: školy a nákupné centrá sa otvorili vo februári, reštaurácie a bary začiatkom marca. Premiér Bojko Borisov povedal, že vláda bola nútená prikročiť k prísnejším reštrikciám, pretože ľudia mierne opatrenia nedodržiavali. „Ľudia nenosia rúška, nedodržiavajú rozstupy, systém je preťažený,“ povedal.

Miernym favoritom blížiacich sa volieb je Borisovova konzervatívna strana GERB. Podľa prieskumov voliči doteraz oceňovali jej postup pri boji s pandémiou. Ako jednu z hlavných tém volieb analytici predpokladajú otázku očkovania, kde však vláda nevykazuje oslnivé výsledky. Vakcinačná kampaň sa v krajine rozbieha veľmi pomaly a Bulharsko má s necelými piatimi percentami zaočkovaných v Európskej únii posledné miesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet