Na hlavný obsah

Biden ako prvé navštívi Spojené kráľovstvo, zúčastní sa na samite G7

Chce obnoviť staré spojenectvá.

Biden ako prvé navštívi Spojené kráľovstvo, zúčastní sa na samite G7
Prezident USA Joe Biden. Foto: SITA/AP

Prvá zahraničná cesta Joea Bidena bude smerovať do Spojeného kráľovstva, kde sa nový americký prezident v júni zúčastní na samite krajín G7. Hneď po ňom sa Biden zúčastní na schôdzke lídrov EÚ a na samite NATO v Bruseli. Informovali o tom v piatok (23. 4.) agentúry AFP a AP.

Podľa Bieleho domu Bidenove prvé zahraničné cesty „zdôraznia jeho odhodlanie obnoviť spojenectvá, revitalizáciu transatlantických vzťahov a úzku spoluprácu s americkými spojencami a multilaterálnymi partnermi pri riešení globálnych výziev a lepšej ochrane záujmov USA“.

Každoročný samit premiérov a prezidentov krajín zoskupenia G7 sa bude tento rok konať 11. až 13. júna v grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka. Minuloročné stretnutie, ktoré sa malo uskutočniť v Spojených štátoch, bolo pre pandémiu koronavírusu zrušené.  

Biden tiež minulý týždeň v spoločnom telefonáte navrhol ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, aby sa v blízkej budúcnosti stretli na území nejakej tretej krajiny. Podľa Bidena by sa takýto samit mohol uskutočniť počas leta niekde v Európe. Ruský prezident zatiaľ neuviedol, či toto pozvanie prijme.

Ako pripomína agentúra AP, väčšina z posledných Bidenových predchodcov v prezidentskom úrade podnikala svoje prvé zahraničné cesty do krajín susediacich s USA. Bývalý prezident Donald Trump však túto tradíciu porušil a cieľom jeho prvej zahraničnej cesty sa stala Saudská Arábia.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet