Na hlavný obsah

Dánsko prestane úplne používať vakcínu od AstraZenecy

Oznámila to Dánska agentúra pre lieky.

Dánsko prestane úplne používať vakcínu od AstraZenecy
Zdravotník drží ampulku s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Dánsko neobnoví očkovanie svojich obyvateľov vakcínou od spoločnosti AstraZeneca, oznámila v stredu (14. 4.) Dánska agentúra pre lieky (Lägemiddelstyrelsen). Informovala o tom agentúra AFP.

„Odborníci upozorňujú, že bez vakcín od spoločností Astrazeneca a Johnson & Johnson (J&J) dánska vakcinačná kampaň nebude do konca roka hotová,“ píše dánsky denník The Copenhagen Post.

„K cieľovej rovine sa vieme dostať aj s Pfizerom a Modernou,“ povedal pre dánsku rozhlasovú a televíznu stanicu DR profesor Jan Pravsgaard Christensen z Kodanskej univerzity. „Ale myslím si, že v tom prípade nebudeme do konca roka 2021 úplne zaočkovaní,“ dodal.

O nevyužité dánske vakcíny už prejavila záujem Česká republika. Informoval o tom na sociálnej sieti minister vnútra Jan Hamáček.

Očkovanie proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca pozastavilo Dánsko 11. marca. Tento krok nasledovali viaceré krajiny sveta, ktoré dočasne pozastavili používanie tejto vakcíny po tom, čo sa objavili správy o prípadoch tvorby krvných zrazenín v mozgu po jej podaní.

Ojedinelé prípady výskytu krvných zrazenín boli zaznamenané aj u ľudí zaočkovaných vakcínou od firmy Johnson & Johnson. Americká spoločnosť v utorok (13. 4.) oznámila, že sa rozhodla pozastaviť distribúciu svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 do Európskej únii, kým možnú súvislosť nepreverí.

V Dánsku v pondelok (12. 4.) za jeden deň zaočkovali viac než 100 000 ľudí, čo predstavuje takmer každého päťdesiateho Dána. Išlo o test vyťaženosti dánskych vakcinačných stredísk pred očakávaným nárastom dodávok očkovacích látok. V Dánsku, ktoré má 5,8 milióna obyvateľov, dostalo prvú dávku vakcíny už takmer milión ľudí. Z nich 77 percent dostalo očkovaciu látku firmy Pfizer/BioNTech, 7,7 percenta vakcínu firmy Moderna a 15,3 percenta vakcínu od AstraZenecy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet