Na hlavný obsah

Na Taiwane sa v tuneli vykoľajil vlak, zomrelo 48 ľudí, desiatky sú ranené

V súprave sa viezlo okolo 500 pasažierov.

Na Taiwane sa v tuneli vykoľajil vlak, zomrelo 48 ľudí, desiatky sú ranené
Na snímke nehoda vlaku na Taiwane. Foto: SITA/AP

Štyridsaťosem ľudí prišlo o život a ďalších zhruba 100 sa zranilo po nehode, pri ktorej sa na Taiwane vykoľajil v tuneli vlak. S odvolaním na miestne úrady o tom informovala agentúra Reuters. Ide o najhoršie železničné nešťastie, ktoré sa na tomto ostrove južne od Číny stalo za najmenej 40 rokov.

Vlakom, ktorý išiel z Tchaj-peja do Tchaj-tungu na juhovýchode ostrova, cestovalo asi 500 ľudí. Išlo o turistov a tých, ktorí sa snažili dostať domov pred predĺženým víkendom.

Súprava sa vykoľajila severne od mesta Chua-lien po tom, ako narazila do nákladného auta, ktoré na trať skĺzlo z cesty vedúcej k neďalekému stavenisku. Taiwanská oficiálna tlačová agentúra uviedla, že nákladné auto nebolo riadne zaparkované.

Úrady nešťastie už vyšetrujú

Pri náraze sa niektoré vagóny roztrhli, iné sú zdeformované, čo záchranárom komplikuje vyslobodzovanie cestujúcich. Podľa miestnych médií mnoho z nich vo vlaku stálo a náraz ich potom odmrštil. Z prvých štyroch vagónov sa podarilo evakuovať 80 až 100 ľudí.

Časť vlaku je mimo tunela. Televízie vysielajú zábery záchranárov, ako vynášajú zranených a tiež zábery cestujúcich, ktorí si v naklonenom, vykoľajenom vagóne zbierajú kufre a tašky, zatiaľ čo iní po streche vlaku vychádzajú z tunela.

Úrady začali príčiny nešťastia vyšetrovať, podľa agentúry AP nie sú informácie o tom, že by v súvislosti s ním niekoho zadržali. Taiwanský premiér Su Čen-čchang povedal, že správa železníc dostane za úlohu okamžite skontrolovať okolie tratí, aby sa zabránilo niečomu podobnému do budúcnosti.

Kondoluje aj Čína

Prezidentka Cchaj Jing-wen vyjadrila rodinám obetí sústrasť. Kondolenciu poslala na Taiwan Čína, ktorá tento ostrovný štát považuje za svoju vzbúrenú provinciu.

Reuters uvádza, že trať vedúca z Tchaj-peja pozdĺž východného pobrežia, ktoré majú pre jeho hornatý profil v obľube turisti, je známa vďaka veľkému množstvu tunelov. Trať je v prevádzke od roku 1979.

Ľudia na Taiwane – ako aj v iných ázijských krajinách – budú v nedeľu (4. 4.) oslavovať sviatok, pri ktorom navštevujú hroby svojich blízkych a upratujú na cintorínoch. Taktiež sa modlia k svojim predkom a prinášajú rituálne obete, akými sú napríklad tradičné pokrmy. Zapaľujú voňavé tyčinky alebo obradné papieriky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet