Na hlavný obsah

Pfizer dodá členským štátom EÚ 1,8 miliardy dávok vakcíny proti covidu

Komisia oznámila uzavretie zmluvy o dodávkach do roku 2023.

Pfizer dodá členským štátom EÚ 1,8 miliardy dávok vakcíny proti covidu
Na snímke ampulky vakcíny proti covidu od konzorcia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Európska komisia vyrokovala pre členské štáty Európskej únie nákup 1, 8 miliárd dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia firiem Pfizer/BioNTech. Oznámila to v piatok (23. 4.) predsedníčka Komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej kontrakt zabezpečí štátom bloku dodávky do konca roku 2023. Vakcíny vyrábané americkou a nemeckou firmou majú byť aj pre problémy s dodávkami spoločnosti AstraZeneca hlavným nástrojom, na ktorý chce Brusel v rámci spoločného očkovania v najbližších rokoch vsadiť.

„Vďaka spoľahlivým partnerom ako je Pfizer a BionTech sa tempo očkovania v EÚ zrýchľuje,“ vyhlásila šéfka Komisie pri piatkovej návšteve podniku americkej spoločnosti v belgickom meste Puurs. Urýchlenie jej dodávok podľa von der Leyenovej prispeje k tomu, že EÚ splní cieľ zaočkovať do konca leta 70 percent všetkých dospelých.

Nová zmluva, ktorá je doteraz najväčším kontraktom na nákup vakcín, zabezpečí dostatok dávok na preočkovanie a zvýšenie imunity, vyhlásila nemecká politička. Detaily zmluvy doladia obe strany v najbližších dňoch.

EÚ má doteraz od firiem Pfizer/BioNtech objednaných 600 miliónov dávok. Celkovo 250 miliónov dodá firma v druhom štvrťroku. To je viac, ako všetky ostatné spoločnosti dokopy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet