Na hlavný obsah

Šéf diplomacie USA Blinken navštívi Ukrajinu

Chce tak deklarovať postoj USA k Rusku.

Šéf diplomacie USA Blinken navštívi Ukrajinu
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TARS/AP

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken navštívi na budúci týždeň Ukrajinu, informovala v noci na piatok (30. 4.) spravodajská stanica CBS News.

Moskva vyvolala tento mesiac veľké znepokojenie Kyjeva a Západu, keď pozdĺž hraníc s Ukrajinou začala zhromažďovať svoje jednotky. Pred týždňom však ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil ich stiahnutie.

Podľa Blinkena bolo v čase pred nariadeným odsunom na hraniciach s Ukrajinou sústredených viac ruských vojakov ako kedykoľvek od roku 2014, keď „Rusko naozaj vtrhlo“ na ukrajinské územie. Rusko pritom vyhlásilo, že skoncentrovanie jeho jednotiek v blízkosti hraníc s Ukrajinou je súčasťou cvičení v reakcii na kroky NATO, pripomenula CBS.

Na margo odsunu ruských jednotiek z rusko-ukrajinského pohraničia Blinken povedal, že „to, čo sme zaznamenali za posledných pár dní, je zjavne rozhodnutie stiahnuť niektoré z týchto síl, a videli sme, že niektoré z nich sa v skutočnosti začali sťahovať“.

Nie je jasné, či navštívi aj Moskvu

Blinken tiež v rozhovore uviedol, že Spojené štáty nemôžu „povedať, že by poznali zámery“ ruského prezidenta Vladimira Putina. „Existuje veľa vecí, ktoré by (Putin) mohol urobiť alebo ktoré sa rozhodol neurobiť,“ uviedol Blinken pre CBS.

Podľa agentúry TASS nateraz nie je známe, či Blinken mieni po návšteve Kyjeva odcestovať aj na rokovania do Moskvy. TASS dodala, že ministerstvo zahraničných vecí USA zatiaľ nereagovalo na jej žiadosť o ďalšie podrobnosti cesty.

Podľa CNN by Blinkenova návšteva v Kyjeve mala spojencom USA v NATO preukázať, že Washington nemá v úmysle vzdať sa svojho rozhodného postoja k Moskve a bude sa ho držať aj na rusko-americkom samite, ktorý by sa mohol konať začiatkom leta. Americký prezident Joe Biden predniesol návrh na zvolanie takéhoto rusko-amerického samitu počas telefonátu s Putinom, ktorý sa odohral 13. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet