Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo predstavilo cestovný semafor, verejnosť môže uvažovať o dovolenkách

Letecké spoločnosti však majú výhrady.

Spojené kráľovstvo predstavilo cestovný semafor, verejnosť môže uvažovať o dovolenkách
Na archívnej snímke lietadlá spoločnosti British Airways. Foto: TASR/AP

Verejnosť v Spojenom kráľovstve môže začať uvažovať o rezervácii letných dovoleniek v zahraničí, aj keď stále existujú isté riziká. Vyhlásil to v piatok (9. 4.) minister dopravy Grant Shapps po tom, ako vláda odhalila niektoré detaily svojho nového „globálneho cestovného semaforu“.

„Nevravím ľuďom, že by si nemali rezervovať dovolenky,“ povedal Shapps pre Sky News s tým, že prvýkrát po mesiacoch to nemusí hovoriť. Ale zároveň pripomenul, že stále existujú riziká.

„Prvýkrát môžu ľudia začať uvažovať o návšteve blízkych v zahraničí, alebo možno o letných dovolenkách, ale robme to veľmi, veľmi opatrne, pretože nechceme návrat koronavírusu,“ povedal.

Letecké spoločnosti však okamžite podrobili kritike nový systém semaforov. Nepáčia sa im platené PCR testy pre tých, ktorí prilietajú z krajín s nízkym rizikom. Obávajú sa, že mnohých cestujúcich odradia.

Spojené kráľovstvo začiatkom budúceho mesiaca potvrdí, či umožní obnovenie ciest do zahraničia od 17. mája. A uverejní aj zoznam krajín s červeným, oranžovým alebo zeleným svetlom na cestovnom semafore.

Leteckým spoločnostiam, ktoré sa po roku obmedzení a strát zúfalo snažia o oživenie dopravy počas leta, sa nepáči, že návrh vládnej pracovnej skupiny pre cestovný ruch zahŕňa testy na ochorenie COVID-19 aj pre cestujúcich zo zelených krajín s nízkym rizikom. Podľa nich účet vo výške približne 100 libier (115,40 eura) za test mnohých ľudí odradí.

Počty nových infikovaných v Spojenom kráľovstve od januárového vrcholu dramaticky klesli vďaka pokroku pri očkovaní. Vláda uviedla, že spolupracuje s turistickým priemyslom a so súkromnými poskytovateľmi testov na ochorenie COVID-19 na znížení cestovných nákladov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet