Na hlavný obsah

EÚ chce žalobou prinútiť AstraZenecu, aby doručila časť sľúbovaných vakcín

Do konca júna mala AstraZeneca EÚ dodať 300 miliónov.

EÚ chce žalobou prinútiť AstraZenecu, aby doručila časť sľúbovaných vakcín
Na snímke ampulka s vakcínou od spoločnosti AstraZeneca a vlajka Európskej únie v popredí vlajok členských štátov. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Európska komisia chce žalobou britsko-švédsku firmu AstraZeneca prinútiť, aby jej do konca júna doručila 90 miliónov dávok vakcín. V utorok (11. 5.) to uviedol hovorca EÚ Stefan de Keersmaecker, ktorého citovala agentúra AFP. „Chceme, aby súd nariadil spoločnosti doručenie ďalších 90 miliónov dávok k tým 30 miliónom, ktoré už boli doručené v prvom štvrťroku,“ povedal de Keersmaecker.  

Eurokomisia s podporou všetkých 27 členských štátov tvrdí, že AstraZeneca porušila zmluvu, podľa ktorej mala do EÚ dodať v prvej polovici aktuálneho roka 300 miliónov dávok vakcín.

Spoločnosť vyvolala v krajinách EÚ vlnu nespokojnosti už v januári, keď oznámila, že nebude schopná dodať do Únie pôvodne očakávaný počet dávok vakcín. Do konca prvého štvrťroka výrobca dodal krajinám EÚ iba 30 miliónov dávok namiesto 120 miliónov, ktoré boli zakotvené v zmluve s EK. Tento deficit vakcín spomalil očkovacie kampane v členských krajinách. 

Do konca júna pritom mala AstraZeneca pôvodne EÚ dodať všetkých 300 miliónov sľúbených dávok vakcíny. Namiesto toho však neskôr sľúbila, že dodá len 70 miliónov dávok.

De Keersmaecker v utorok uviedol, že cieľom podniknutých právnych krokov EK nie je pokutovať AstraZenecu či požadovať od nej kompenzáciu, ale len „zaistiť, že (sľubované) vakcíny budú doručené“. Hovorca dodal, že, ak by bola práve pokuta tým, čo by podnietilo spoločnosť k splneniu jej záväzkov, tak „by sme ich mohli požiadať o zaplatenie pokuty“. Zároveň uviedol, že Komisia svoje argumenty proti spoločnosti nebude medializovať, ale predloží ich až v súdnej sieni, pričom vyjadril vieru, že sú „pádne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet