Na hlavný obsah

Pri protivládnych protestoch bolo v Kolumbii zabitých už 42 ľudí

Okrem jednej obete išlo výhradne o civilistov.

Pri protivládnych protestoch bolo v Kolumbii zabitých už 42 ľudí
Študentka vystupuje počas hry s názvom "Kto ich zabil" v rámci protivládnych protestov v kolumbijskom meste Cali. Foto: TASR/AP

Najmenej 42 ľudí už bolo zabitých pri protivládnych protestoch, ktoré v Kolumbii prebiehajú od 28. apríla takmer denne. Informovala o tom v stredu (12. 5.) kancelária tamojšieho ombudsmana – verejného ochrancu ľudských práv. Zdôraznila, že okrem jedného príslušníka ozbrojených síl boli obeťami výhradne civilisti.

Agentúra AFP uvádza, že aktualizovaným počtom obetí sa protesty stali najkrvavejšími odvtedy, ako kolumbijská vláda podpísala v roku 2016 mierovú dohodu s Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC), čím ukončila desaťročia občianskej vojny.

Počet obetí, ktoré uvádza kancelária ombudsmana, je nižší ako 47 mŕtvych, o ktorých hovoria tamojšie neziskové organizácie s tým, že až 39 z týchto životov si vyžiadalo „policajné násilie“.

Kolumbijské ministerstvo obrany uvádza, že pri protestoch sa  zranilo 849 policajtov, z toho 12 pri streľbe. Rezort hovorí aj o 306 zranených civilistoch, toto číslo však od 3. mája neaktualizoval, približuje AFP.

Kolumbijský prezident Iván Duque v utorok (11. 5.) povedal, že bezpečnostné sily zasahovali s „absolútnou oddanosťou“ voči ústave. Dodal však, že pochybenia jednotlivcov budú prešetrené.

Kolumbijská polícia v pondelok (10. 5.) oznámila, že suspendovala piatich svojich členov a konanie ďalších 62 vyšetruje. Nadmerné použitie sily na demonštráciách už medzičasom kritizovali a Európska únia a Organizácia amerických štátov (OAŠ), do ktorej patria aj USA. Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price uviedol, že Washington bude aj naďalej naliehať na „maximálnu zdržanlivosť kolumbijskej polície pri udržiavaní verejného poriadku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet