Na hlavný obsah

Niektorí Republikáni sa chcú zbaviť Trumpovho vplyvu v strane, založili nové hnutie

Ich výzva je buď reformovať, alebo zrušiť Republikánsku stranu.

Niektorí Republikáni sa chcú zbaviť Trumpovho vplyvu v strane, založili nové hnutie
Na archívnej snímke zo 6. januára 2021 bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: Facebook / Trump Exlainer

Skupina 150 republikánov založila nové hnutie, ktorého cieľom je zbaviť Republikánsku stranu vplyvu exprezidenta Donalda Trumpa a presadiť v nej reformy. Skupinu vedú výrazní Trumpovi kritici Evan McMullin a Miles Taylor, pripojilo sa k nej tiež niekoľko bývalých republikánskych guvernérov či zákonodarcov. Podľa jedného z členov však iniciatíva nemá ambície stať sa novou politickou stranou, pretože by v americkom volebnom systéme mala len malé šance na úspech, napísal server CNN.

Zreformovať, alebo zrušiť

Nové hnutie s názvom „Výzva na americkú obnovu“ vzniklo len niekoľko hodín po tom, ako republikáni v Snemovni reprezentantov zosadili z vysokej straníckej funkcie kongresmanku Liz Cheneyovú, ktorá Trumpa v posledných mesiacoch hlasno kritizuje. O ich zámere sa však diskutovalo už od februára.

„Čo je veľa, to je veľa. Musíme tejto krajine ponúknuť koalíciu zdravého rozumu a viac zjednotenú alternatívnu víziu, než akej sme svedkami od súčasných republikánov. Tí sú teraz prehnití až do špiku kostí a neustále útočia na našu demokraciu,“ vyhlásil Taylor. „Takže naše oznámenie je, že musíme buď reformovať, alebo zrušiť Republikánsku stranu,“ dodal.

Ďalší člen novej iniciatívy George Conway, manžel bývalej Trumpovej poradkyne Kellyanne Conwayovej, zdôraznil, že nejde o novú stranu, ale iba hnutie vo vnútri terajšej Republikánskej strany. „Nemyslím si, že by tretia strana mohla zafungovať v našom politickom systéme s jednomandátovými volebnými obvodmi,“ povedal. „Ale ľudia s umiernenými až konzervatívnymi názormi, ktorí chcú veriť vo vládu práva, potrebujú miesto, kam ísť, kde sa môžu pridať a podporovať kandidátov, ktorí sú im blízki“ dodal.

Manifest podpísali sú aj bývalí guvernéri či členovia Snemovne reprezentantov

Medzi signatármi manifestu nového hnutia sú bývalí guvernéri Bill Weld a Mark Sanford, 27 bývalých členov Snemovne reprezentantov a jeden niekdajší senátor. Ďalej do skupiny patrí niekoľko bývalých veľvyslancov a vysokopostavených činiteľov minulých republikánskych administratív.

Ich iniciatívu však zatiaľ nepodporujú žiadni súčasní republikánski činitelia a podľa agentúry Reuters sa to zrejme v blízkej dobe nezmení. V minulých dňoch, keď sa očakávalo, že skupina oznámi založenie novej strany, sa proti takémuto zámeru vyjadrila aj Trumpova kritička Cheneyová, podľa ktorej by mohlo trieštenie medzi republikánmi pomôcť demokratom.

Trumpov hovorca Jason Miller označil novú skupinu za „babrákov, ktorí odišli z Republikánskej strany v momente, keď hlasovali za Joea Bidena“. Proti iniciatíve sa vyjadril na svojom webe aj samotný Trump, ktorý nazval Taylora „pochybnou existenciou, ktorú nepozná“. Jeho aj ostatných členov hnutia označil za babrákov a použil aj svoju obľúbenú skratku RINO (Republicans in name only; republikáni, ktorí si tak len hovoria).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet