Na hlavný obsah

Ventilátory, striekačky či lieky. Egypt pomôže pásmu Gazy tonami zdravotnej pomoci

Nemocnice v Gaze sú plné.

Ventilátory, striekačky či lieky. Egypt pomôže pásmu Gazy tonami zdravotnej pomoci
Na snímke ľudia skúmajú trosky zničenej komerčnej budovy v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Egypt posiela 65 ton zdravotnej pomoci do susedného pásma Gazy, kde pri najnovších leteckých útokoch Izraela prišlo viac ako 200 Palestínčanov o život a stovky utrpeli zranenia. Informovala o tom v utorok 18. mája agentúra AFP s odvolaním sa na egyptské zdravotnícke úrady.

Egyptská ministerka zdravotníctva Hála Zájidová v pondelok (17. 5.) povedala, že zásielka obsahuje prostriedky na liečbu popálenín, pľúcne ventilátory, kyslíkové fľaše a injekčné striekačky. Nemocnice v pásme Gazy sú podľa jej slov preplnené pacientmi.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v nedeľu (16. 5.) nariadil otvorenie hraničného priechodu Rafah medzi pásmom Gazy a Egyptom. Cieľom je umožniť ošetrenie zranených ľudí z pásma Gazy v egyptských nemocniciach a poslať medicínsku pomoc.

Egypt v utorok do pásma Gazy podľa AFP poslal 26 nákladných automobilov s potravinami a 50 sanitiek na prepravu zranených. Táto krajina takisto oznámila, že pripraví dokopy viac ako 900 lôžok v 11 nemocniciach.

Vzájomné ostreľovanie medzi frakciami v Gaze a izraelskou armádou trvá od 10. mája. Podľa posledných údajov bolo na izraelskej strane zabitých najmenej desať ľudí a ďalšie stovky boli zranené. Na palestínskej strane v pásme Gazy už počet obetí útokov izraelskej armády dosiahol 213 a zranených bolo viac ako 1 400 ľudí, píše AFP. Organizácia Spojených národov (OSN) uvádza, že takmer 40 000 Palestínčanov bolo vysídlených a 2500 prišlo o domov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet