Na hlavný obsah

NATO po takmer 20 rokoch ukončilo misiu v Afganistane

Aliancia tak urobila v tichosti.

NATO po takmer 20 rokoch ukončilo misiu v Afganistane
Vstupná brána na vojenskej leteckej základni v afganskom meste Bagram. Foto: TASR/AP

Severoatlantická aliancia (NATO) ukončila v tichosti po takmer 20 rokoch svoju vojenskú misiu v Afganistane. Informovala o tom v piatok (16. 7.) agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z diplomacie a armádnych kruhov.

Vojaci, ktorí sa stále nachádzajú v Afganistane a pochádzajú z krajín ako USA alebo Turecko, sú podľa informácií agentúry teraz úplne podriadení národnému veleniu.

V rokoch 2003 až 2014 viedlo NATO v krajine Medzinárodné podporné bezpečnostné sily (ISAF), ktoré v čase svojho najväčšieho rozmachu združovali vyše 130 000 vojakov. Následne nahradila ISAF nová nebojová aliančná misia Resolute Support (Rozhodná podpora), ktorej úlohou bol výcvik afganských bezpečnostných zložiek.

Odchod z krajiny oznámilo NATO v apríli. Jedným z dôvodov, prečo faktické ukončenie vojenskej misie nebolo doteraz oficiálne oznámené, môže byť podľa DPA skutočnosť, že v Afganistane je stále prítomná národná misia USA. Americký prezident Joe Biden ale nedávno uviedol, že Američania sa stiahnu do konca augusta. Pôvodne hovoril o 11. septembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet