Na hlavný obsah

Evakuácie pokračujú. Briti chcú prepraviť z Afganistanu ďalších 6 000 ľudí

Nemecko doteraz previezlo asi 2 500 osôb.

Evakuácie pokračujú. Briti chcú prepraviť z Afganistanu ďalších 6 000 ľudí
Ľudia čakajú v rade, aby sa dostali na palubu jedného z evakuačných lietadiel z kábulského letiska v Afganistane. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo plánuje tento týždeň evakuovať z Afganistanu ďalších 6 000 ľudí, informoval o tom denník The Times. V preprave svojich občanov i mnohých miestnych z Afganistanu, ktorý pred týždňom ovládlo extrémistické islamistické hnutie Taliban, pokračujú aj ďalšie krajiny.

Nemecko napríklad v noci na pondelok (23. 8.) previezlo 213 ľudí z Kábulu do uzbeckého Taškentu, informovala agentúra DPA.

Najviac svojich občanov a miestnych obávajúcich sa represií zo strany Talibanu evakuovali doteraz Spojené štáty. Od 14. augusta ich podľa nedeľného (22. 8.) oznámenia prezidenta Joea Bidena odviezli zhruba 28 000, z toho 11 000 za tento víkend. Biden tiež uviedol, že celkovo od júla USA evaukovali z Afganistanu 33 000 ľudí.

Británia od predminulého víkendu z Afganistanu odviezla okolo 5 700 ľudí, uviedlo v nedeľu jej ministerstvo obrany. Zhruba rovnaký počet sa chystá evakuovať tento týždeň. Podľa denníka The Times pre to vláda posunula pôvodný utorkový (24. 8.) termín pre posledný let na piatok (27. 8.) či sobotu (28. 8.).

Nemecko doteraz evakuovalo asi 2 500 ľudí z Afganistanu, z toho približne 1 850 boli Afganci, oznámilo podľa agentúry DPA v nedeľu večer ministerstvo zahraničia.

Pre situácii v Afganistane majú v utorok na online schôdzke rokovať lídri skupiny G7. Toto rokovanie sa koná z iniciatívy Británie, ktorá podľa zdrojov agentúry Reuters plánuje navrhnúť zváženie sankcií proti Talibanu. O možnosti sankcií hovoril už minulý týždeň britský minister zahraničia Dominic Raab. Podľa niektorých expertov je ale nepravdepodobné, že by boli zavedené okamžite, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet