Na hlavný obsah

KĽDR zrejme opäť spustila reaktor v Jongbjone

Stalo by sa tak prvý raz od decembra 2018.

KĽDR zrejme opäť spustila reaktor v Jongbjone
Na snímke jadrový komplex v Jongbjone v KĽDR. Foto: SITA/AP

Severná Kórea asi obnovila činnosť vo svojom jadrovom komplexe v Jongbjone. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na poslednú výročnú správu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Tá monitoruje jadrové aktivity KĽDR na diaľku – najmä na základe satelitných snímok, pretože od roku 2009 jej Pchjongjang neumožňuje návštevy inšpektorov.

Juhokórejská tlačová agentúra Yonhap v nedeľu (29. 8.) uviedla, že do Washingtonu dorazil splnomocnenec juhokórejskej vlády pre jadrové otázky, ktorý tam má rokovať o obnovení dialógu s KĽDR.

„Nezaznamenali sme činnosť v jadrovom reaktore v Jongbjone od decembra 2018 do začiatku júla 2021,“ uvádza sa v správe MAAE s piatkovým (27. 8.) dátumom.

Od začiatku minulého mesiaca podľa nej experti tejto agentúry evidujú okrem iného vypúšťanie chladiacej vody súvisiacej s činnosťou reaktora.

Podľa tlačovej agentúry Yonhap dorazil cez víkend do Washingtonu juhokórejský splnomocnenec pre rokovania o severokórejskom jadrovom programe No Kju-tuk. Už minulý týždeň rokoval v Soule americký zvláštny vyslanec pre Severnú Kóreu Sung Kim.

„Rád by som hovoril o rôznych témach týkajúcich sa Kórejského polostrova vrátane severokórejského jadrového programu,“ povedal No novinárom vo Washingtone.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet