Na hlavný obsah

Od septembra začne fungovať prvá európska inštitúcia na Slovensku

Náklady na jej chod počas prvých 10 rokoch by mali presiahnuť 18 miliónov eur.

V septembri by mala začať v Bratislave oficiálne fungovať Európska agentúra práce (ELA). Slovensko ju pred dvomi rokmi získalo ako svoju prvú európsku inštitúciu. Vláda tento týždeň schválila návrh zmluvy o sídle agentúry, ktorú má Slovensko podpísať s Bruselom.

Sídlo ELA získalo Slovensko 20. júna 2019 v tajnej voľbe 15 hlasmi ministrov práce európskych krajín. Agentúra sa rozbieha len pomaly. Riaditeľ agentúry už v Bratislave pracuje. Rovnako aj niekoľko zamestnancov. Medzi nimi tiež Slováci.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovensko sa zaviazalo, že bude zabezpečovať chod agentúry nasledujúcich dvadsať rokov. Štátny rozpočet by to počas prvých desiatich rokov malo stáť vyše 18 miliónov eur. Stimuly dostanú aj zamestnanci.

„Medzi najhlavnejšie úlohy patrí napríklad to, aby zabezpečila ľuďom aj zamestnávateľom prístup k informáciám o ich právach a povinnostiach v prípade, keď pracujú alebo zamestnávajú v inom členskom štáte. Tak isto bude mať úlohu koordinovať inšpekcie a kontroly podľa požiadaviek členských štátov v záujme boja proti podvodom, zneužívaniu systému, alebo napríklad čiernej práci,“ povedala Ingrid Ludvíková, hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie v SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko