Na hlavný obsah

Taliansky premiér Draghi chce zvolať samit G20

Dôvodom je situácia v Afganistane.

Taliansky premiér Draghi chce zvolať samit G20
Na ilustračnej snímke taliansky premiér Mario Draghi. Foto: TASR/AP

Taliansky premiér Mario Draghi chce kvôli situácii v Afganistane, nad ktorým v uplynulých dňoch získalo kontrolu hnutie Taliban, zvolať samit skupiny G20. Informovali o tom talianske médiá.

Taliansko je aktuálne predsedníckou krajinou skupiny G20, ktorá združuje najväčšie svetové ekonomiky. Rokovania k situácii v Afganistane budú podľa denníka La Repubblica ešte pred dlhodobo plánovaným októbrovým samitom skupiny v Ríme. V severotalianskom meste Santa Margherita Ligure sa tiež budúci týždeň chystá stretnutie skupiny venovanej situácii žien.

Draghi v uplynulých dňoch telefonicky hovoril so svetovými lídrami vrátane britského premiéra Borisa Johnsona, s ktorým hovoril v stredu (18. 8.) popoludní. Vo štvrtok (19. 8.) ho čaká hovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Cieľom talianskeho premiéra je podľa novín La Repubblica dosiahnuť jednotnú pozíciu krajín skupiny ohľadom Afganistanu. Ide o témy ako problematika utečencov, hrozby terorizmu a ochrana ľudských práv. Šéf talianskeho kabinetu predtým uviedol, že G20 považuje za prirodzenú platformu takejto spolupráce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet