Na hlavný obsah

Tropická búrka Henri dorazila na Rhode Island

Henri pred pevninou zoslabol.

Na pobrežie amerického štátu Rhode Island v nedeľu (22. 8.) udrela búrka Henri, ktorá so sebou priniesla dážď a prudký vietor s rýchlosťou 95 kilometrov za hodinu.

S odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC) o tom informovala agentúra AP. Pozdĺž pobrežia od New Jersey po Massachusetts sú bez elektriny desaťtisíce domácností a oblasť postihli bleskové záplavy.

Henri sa od sobotňajšieho (21. 8.) večera radil do kategórie hurikán prvého stupňa z piatich možných, pred príchodom nad pevninu však zoslabol na tropickú búrku. Nárazy vetra napriek tomu dosahovali rýchlosť až 112 kilometrov za hodinu a na niektorých miestach sa utvorili šesťmetrové vlny. Pevninu búrka zasiahla napoludnie, o štvrť na jednu miestneho času (18.15 h SELČ).

Newyorský guvernér Andrew Cuomo v sobotu pre niektoré časti štátu vyhlásil stav núdze. V nedeľu uviedol, že najväčšia hrozba pre ostrov Long Island pominula, obavy ale spôsobuje práve situácia vo vnútrozemí. Podľa NHC sa totiž v nasledujúcich hodinách tropická búrka spomalí a hrozí, že bude „dnes v noci stagnovať neďaleko hranice štátov New York a Connecticut.“

Podľa odborníkov môže najväčšiu škodu spôsobiť nie silný vietor, ale zdvihnutá hladina mora a následné záplavy, ktoré môžu zasiahnuť vnútrozemie, kde sa aj očakáva najprudší dážď. Naprieč regiónom môže spadnúť okolo 15 centimetrov zrážok, v niektorých oblastiach až 25 centimetrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet