Na hlavný obsah

Vodca protitalibanského odboja Masúd sa nemieni vzdať

Rokovanie s Talibanom však pripúšťa.

Vodca odboja v Afganistane proti islamistickému hnutiu Taliban Ahmad Masúd vyhlásil, že sa nikdy nevzdá. Je však otvorený rokovaniam s novými lídrami Afganistanu. Masúd to povedal v rozhovore, ktorý v stredu (25. 8.) zverejnil francúzsky týždenník Paris Match. Informuje o tom agentúra AFP.

„Radšej zomriem, ako by som sa mal vzdať,“ povedal Masúd v prvom rozhovore, odkedy Taliban v polovici augusta obsadil afganskú metropolu Kábul. „Som synom Ahmada Šáha Masúda. Slovo vzdať sa nie je v mojom slovníku,“ dodal.

Masúd cíti horkosť voči spojencom

Ako ďalej vyhlásil, „tisíce“ mužov sa pridávajú k jeho frontu národného odporu v údolí Pandžšír, ktoré sa nepodarilo obsadiť sovietskym jednotkám v roku 1979 ani Talibanu počas jeho prvej vlády v rokoch 1996 až 2001.

Masúd zopakoval svoju výzvu na podporu zo strany zahraničných lídrov vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a vyjadril horkosť v súvislosti s odmietnutím dodania zbraní krátko pred pádom Kábulu.

„Nemôžem zabudnúť na túto historickú chybu zo strany tých, ktorých som žiadal o zbrane len pred ôsmimi dňami v Kábule,“ povedal vodca odboja. „Odmietli. A tieto zbrane, delostrelectvo, helikoptéry, tanky americkej výroby, sú dnes v rukách Talibanu,“ dodal.

Rokovania s Talibanom prichádzajú do úvahy

Masúd zdôraznil, že je otvorený rozhovorom s Talibanom. „Môžeme rokovať. Vo všetkých vojnách sú rokovania. A môj otec vždy hovoril so svojimi nepriateľmi,“ podotkol.

„Predstavme si, že by Taliban súhlasil s rešpektovaním práv žien, menšín, demokracie, princípov otvorenej spoločnosti,“ uviedol. „Prečo neskúsiť vysvetliť, že tieto princípy budú výhodou pre všetkých Afgancov vrátane nich?“ dodal Masúd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet