Na hlavný obsah

Ceny pečiva i cestovín pôjdu hore

Môže za to drahá pšenica aj zanedbanie pomoci od štátu.

Ceny pečiva i cestovín pôjdu hore
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ceny pšenice stále rekordne rastú a začína jej byť nedostatok, čo spôsobuje pekárom, cukrárom i výrobcom cestovín výrazne rastúce náklady na výrobu produktov. Aktuálne ceny, za ktoré ich dodávajú obchodným reťazcom, už pekári nedokážu udržať. Vinu na tom nesie i štát, ktorý pekárne úplne vylúčil z programu pomoci pri pandémii. Uviedol to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

„Ceny potravinárskej pšenice a jej nedostatok na voľnom trhu, ktorý môžu spôsobovať aj špekulácie investorov a ich vsádzanie na jej ďalší rast, spôsobujú pekárom, cukrárom i cestovinárom vážne problémy,“ povedal výkonný riaditeľ SZPCC Milan Lapšanský.

Dodal, že ceny vstupných surovín rastú, ale obchodné reťazce odmietajú rokovania o odzrkadlení tohto v odbytových cenách. Podľa neho si však svoje marže držia stále na vysokej úrovni.

„Pekári však boli už pred pandémiou na hrane výrobných nákladov. Aktuálna situácia je preto neudržateľná,“ povedal.

Úroda je slabšia než sa čakalo

Za rekordne vysokú cenu pšenice môže najmä zníženie očakávanej úrody vo viacerých krajinách, Slovensko nevynímajúc. Úroda z minulého roku bola vypredaná už v máji. Cena obilia pritom tvorí 70 až 80 percent nákladov na výrobu múky.

„Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) očakáva tento rok celosvetovo nižšiu produkciu pšenice aj pre veľké suchá v Severnej Amerike a problematické počasie v Rusku a Kazachstane. Pekárom rastú aj ďalšie náklady. Jeseň a zima môžu byť kritické,“ vysvetlil Lapšanský.

Na pekárov štát počas koronakrízy zabudol

Pred pandémiou mali pekári, cukrári a cestovinári podstatne viac možností, ako hľadať rezervy u seba. Počas pandémie však museli vynakladať veľké sumy do protipandemických opatrení, ktoré odčerpali prakticky všetky finančné rezervy na absorbovanie rastúcich cien. Štát im však vôbec nepomohol.

„Štát pekárov z pandemickej pomoci neodôvodnene úplne vylúčil, čo doteraz nám ani verejnosti nikto nijako nevysvetlil. Ako jeden z mála sektorov na Slovensku sme tak museli znášať absolútne všetky náklady na pandémiu úplne sami. Štát tak  bude spoluzodpovedný za zvyšovanie cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov,“ podotkol Lapšanský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika