Na hlavný obsah

Macron bude hovoriť s Bidenom o diplomatickom spore o ponorky

Francúzsko v piatok povolalo svojho veľvyslanca z USA na konzultácie.

Macron bude hovoriť s Bidenom o diplomatickom spore o ponorky
Francúzsky prezident Emmanuel Macron a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron budú spolu v najbližších dňoch telefonovať o súčasnom diplomatickom spore o ponorky. V nedeľu (19. 9.) o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu francúzskej vlády Gabriela Attala.

„V najbližších dňoch si zatelefonujú,“ uviedol Attal pre spravodajskú stanicu BFM s tým, že žiadosť o rozhovor prišla z Bieleho domu.

Macron požiada amerického prezidenta o „objasnenie“ situácie okolo bezpečnostnej zmluvy Spojených štátov, Austrálie a Británie o zdieľaní pokročilých obranných technológií. Táto trilaterálna zmluva s názvom AUKUS umožní Austrálii po prvý raz zostrojiť ponorky na atómový pohon a je dôvodom, prečo Canberra zrušila zmluvu o nákupe ponoriek Attack s Parížom.

„Chceme vysvetlenie,“ povedal Attal a dodal, že Washington musí vysvetliť svoje kroky, „ktoré sa javia ako veľké porušenie dôvery.“

Skôr v nedeľu austrálsky premiér Scott Morrison odmietol obvinenia zo strany Francúzska, že Canberra klamala o svojich plánoch odstúpiť od zmluvy na nákup spomínaných francúzskych ponoriek.

Austrália svoje obavy v súvislosti s kúpnou zmluvou v hodnote 31 miliárd eur tlmočila Francúzsku už „pred niekoľkými mesiacmi,“ povedal Morrison s tým, že neľutuje „rozhodnutie uprednostniť národné záujmy Austrálie“.

Francúzsko na zrušenie zmluvy reagovalo v piatok (17. 9.) povolaním veľvyslancov svojej krajiny v USA a Austrálii do Paríža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet