Na hlavný obsah

Švajčiari v referende schválili manželstvá osôb rovnakého pohlavia

Hlasovať sa mohlo aj vopred poštou.

Švajčiari v referende schválili manželstvá osôb rovnakého pohlavia
Dve ženy sa držia za ruky počas pochodu príslušníkov sexuálnych menšín v Zürichu. Foto: TASR/AP

Švajčiari sa v nedeľu (26. 9.) v referende vyslovili za uzákonenie sobášov ľudí rovnakého pohlavia. Vyplýva to podľa agentúry DPA z konečných výsledkov hlasovania.

S „manželstvom pre všetkých“ súhlasilo 64,1 percenta Švajčiarov, pričom nadpolovičnú podporu návrh získal vo všetkých 26 kantónoch. Výsledok podľa agentúry AFP nie je prekvapením, prieskumy pripisovali väčšinu zástancom sobášov homosexuálov.

Podľa zástancov manželstva pre všetkých prijatie zákona zrovnoprávnení partnerov rovnakého pohlavia s heterosexuálnymi dvojicami – umožnilo by im adoptovať spoločne deti, získať občianstvo po uzavretí manželstva a lesbické dvojice by mohli využívať regulované darcovstvo spermií, napísala agentúra AP.

Parlament sobáše párov rovnakého pohlavia schválil už vlani, nesúhlasí s nimi však trojica nacionalistických a kresťansko-konzervatívnych strán, ktoré zozbierali dostatok podpisov na usporiadanie plebiscitu.

Odporcovia sa domnievajú, že ak by registrované partnerstvo nahradili plnohodnotné sobáše, narušilo by to tradičnú rodinu, teda zväzok muža a ženy, podotkla AP. Podľa nich nie je potrebné meniť existujúce pravidlá, ktoré umožňujú od roku 2007 registrované partnerstvo.

Podľa zástancov však môže trvať ešte niekoľko mesiacov, kým budú môcť páry rovnakého pohlavia sobáše uzatvárať, a to predovšetkým kvôli administratívnym a legislatívnym procedúram.

Väčšina krajín v západnej Európe manželstvo ľudí rovnakého pohlavia umožnila, zatiaľ čo väčšina štátov v strednej a východnej časti kontinentu nie, pripomína AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet