Na hlavný obsah

Ako sa bude upravovať výška platov zamestnancov verejnej správy?

Za vidinou lepšieho platu utekajú aj zdravotníci do zahraničia.

Platy zamestnancov verejnej správy, napríklad úradníkov, policajtov a zdravotníkov, sa budú upravovať podľa toho, koľko zarábajú pracovníci v rovnakej pozícii v iných krajinách Európskej únie. Porovnávaciu analýzu má pripraviť Útvar hodnoty za peniaze ministerstva financií.

Priemerný plat zdravotnej sestry s odbornou spôsobilosťou je v tomto roku 984 eur. Zarábajú viac ako ich kolegyne v Poľsku. No menej ako v Česku aj Maďarsku.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nachádzame sa na treťom mieste v rámci V4, ale v iných kategóriách sestra špecialistka sme na druhom mieste za Českou republikou, kde prevyšujeme zárobkovú úroveň aj v Maďarsku a Poľsku,“ priblížil predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Anton Szalay.

Práve za vidinou lepšieho platu mnohé sestry zo Slovenska odišli a chystajú sa aj ďalšie. „Musíme zastaviť ten exodus odchodov na zahraničné pracoviská,“ vyhlásil Szalay.

Aby bolo Slovensko platovo konkurencieschopné, treba poznať, koľko zarábajú rovnaké profesie v iných krajinách.

Analytik Dušan Zachar túto myšlienku víta, no poukazuje aj na limity. „Treba sa pozerať aj na tú hodnotu, ktorú dostávame za tieto peniaze. Je dobré vedieť, koľko dávame na platy úradníkov alebo ostatných ľudí, ktorí sú zamestnaní za verejné peniaze a na základe toho porovnávať, porovnávať ale aj výsledky za služby, ktoré dostávajú občania.“

Ďalším limitom sú podľa Dušana Zachara peniaze. Aj keď by sme analýzou zistili, že niektorí zamestnanci sú oproti priemeru Únie výrazne podfinancovaní, môžeme im pridať len z toho, čo náš rozpočet znesie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika