Na hlavný obsah

Biden: USA by bránili Taiwan, ak by naň zaútočila Čína

Najľudnatejšia krajina reagovala výzvou.

Biden: USA by bránili Taiwan, ak by naň zaútočila Čína
Na snímke prezident USA Joe Biden. Foto: SITA/AP

Spojené štáty by v prípade čínskeho útoku bránili Taiwan, uviedol v piatok (22. 10.) americký prezident Joe Biden. Dodal, že vláda USA by tak splnila svoje záväzky voči ostrovnému štátu, ktorý vníma Čína ako svoju vzbúreneckú provinciu.

Čínske ministerstvo zahraničia v reakcii vyzvalo Bidena na obozretnosť a varovalo USA, aby nevysielali nesprávne signály zástancom taiwanskej nezávislosti.

„Áno, máme záväzky, aby sme tak urobili,“ odpovedal Biden na otázku, či by Spojené štáty bránili Taiwan. Podobné vyhlásenia si USA predtým vyhradzovali len pre blízkych spojencov, ako sú Japonsko alebo Južná Kórea, kde majú americké ozbrojené zložky významnú vojenskú prítomnosť, podotkla agentúra DPA.

Spojené štáty podľa Bidena nevyhľadávajú konflikt s Čínou, Peking však musí pochopiť, že USA „neustúpia a nezmenia svoju pozíciu“. Biely dom neskôr vo vyhlásení spresnil, že prezident svojím vyhlásením neoznamoval žiadne zmeny v politike voči Taiwanu.

Čína v reakcii odmietla akékoľvek ústupky smerom k Taiwanu. „V otázkach týkajúcich sa hlavných záujmov krajiny, ako je suverenita a územná celistvosť, Čína nepristúpi na žiadny kompromis,“ vyhlásil hovorca čínskej diplomacie Wang Wen-pin.

Napätie medzi Čínou a Taiwanom je podľa Tchaj-peja najhoršie za 40 rokov. Čína zintenzívnila svoj tlak na ostrov na začiatku októbra, keď k nemu vyslala rekordný počet armádnych lietadiel. Peking hrozí Taiwanu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti.

Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany.

Tchajwanská vláda v piatok ocenila Bidenovu podporu. Hovorca taiwanskej prezidentskej kancelárie uviedol, že Spojené štáty od chvíle, čo sa Biden ujal úradu, „opakovane prostredníctvom praktických krokov prejavujú pevnú podporu Taiwanu“. Ostrovný štát chce s podobne zmýšľajúcimi krajinami spolupracovať na mieri a stabilite indopacifického regiónu, dodal hovorca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet