Na hlavný obsah

Pandémia covidu paralyzovala rumunské zdravotníctvo

Nemocnice nezvládajú nápor infikovaných.

Pandémia covidu paralyzovala rumunské zdravotníctvo
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pandémia covidu paralyzovala zdravotnícky systém v Rumunsku. Všetky lôžka na oddeleniach intenzívnej starostlivosti sú zaplnené a ďalší pacienti musia čakať. Desiatky ľudí v kritickom stave už presunuli do nemocníc v Maďarsku a Poľsku, informuje server BBC. Rumunsko od pondelka (25. 10.) sprísni opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

„Občas mám pocit, že sa celá krajina stala resuscitačným oddelením,“ uviedol Dorel Sandesc, šéf oddelenia intenzívnej starostlivosti v temešvárskej nemocnici. „Je to zlyhanie štátu na všetkých úrovniach. Sme svedkami nejakého druhu národnej slepoty, ktorá je spôsobená nedostatkom vzdelania, nedostatkom civilizovanosti,“ dodal.

Očkovanie proti covidu má zatiaľ v Rumunsku iba 34 % dospelej populácie, čo je druhá najnižšia úroveň v Európskej únii po Bulharsku. Počas leta Rumunsko pre slabý záujem o očkovanie predávalo nepotrebné vakcíny Írsku, Dánsku a Vietnamu.

Rumunsko má zhruba 19,4 milióna obyvateľov. Počty odhalených prípadov nákazy koronavírusom v tejto krajine podľa BBC podľa týždenného priemeru dosahujú 15 000 denne a počet úmrtí 389 denne.

Politici v súvislosti s týmto vývojom vinia verejnosť, že odmieta očkovanie a verí konšpiračným teóriám o rizikách spojených s vakcínou. Verejnosť naopak obviňuje politikov, a to okrem iného zo zlého vedenia a z nezabezpečenia adekvátneho zdravotníckeho systému. Ten teraz praská vo švíkoch, a to napriek každodennému heroickému úsiliu zdravotníckeho personálu, píše BBC.

Od pondelka bude v Rumunsku povinné nosiť ochranu dýchacích ciest v budovách aj vonku a nezaočkovaní budú mať od 20.00 h zákaz vychádzania. Otázkou však podľa BBC zostáva, ako dôrazne bude dodržiavanie týchto pravidiel vymáhané.

Rumunsko tiež od pondelka vyhlásilo dvojtýždňové školské prázdniny. Nové opatrenia zahŕňajú aj obmedzenie otváracieho času obchodov a reštaurácií do 21.00 h.

„Nachádzame sa v katastrofálnej situácii,“ uviedol v piatok (22. 10.) námestník ministra vnútra Raed Arafat. „Videli sme iné krajiny, ako takúto situáciu zažívajú v čase, keď nebola dostupná zbraň, konkrétne vakcína. Nachádzame sa v tejto situácii, hoci vakcínu máme. Väčšina ľudí totiž očkovanie odmieta. Tejto situácii sa dalo vyhnúť,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet