Na hlavný obsah

Počet úmrtí po plynulom poklese v septembri opäť stúpol

Covid bol šiestou najčastejšou príčinou úmrtia.

Počet úmrtí po plynulom poklese v septembri opäť stúpol
Na snímke sa lekárka stará o pacienta v nemocnici. Foto: TASR/AP

Počas septembra zomrelo na Slovensku o 5,7 % viac ľudí ako bol päťročný priemer za rovnaké obdobie. Celkovo zomrelo viac ako 4 400 ľudí, čo je podľa Štatistického úradu SR po júlových a augustových číslach stále ešte tretí najnižší počet za posledných 12 mesiacov.

„So zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou nastal v septembri zlom, po ôsmich mesiacoch plynulého znižovania počet zomretých prvýkrát v tomto roku vzrástol. Zvýšil sa aj ukazovateľ nadúmrtnosti, ktorá je však stále druhá najnižšia v tomto roku. V júli bola na úrovni 1,5 percenta a v auguste dokonca prvýkrát od júna 2020 zomrelo menej ľudí, ako bol päťročný priemer,“ priblížila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Najvýraznejšia nadúmrtnosť bola v skupine mladších seniorov vo veku od 65 do 74 rokov. V kategórii nad 65 rokov v zomrelo v septembri viac ako 3 400 osôb, čo je oproti päťročnému priemeru nárast o deväť percent.

V skupine ľudí v produktívnom veku, teda od 15 do 64 rokov dosiahol v septembri počet úmrtí necelých 980 osôb. V tejto kategórii zomrelo tretíkrát v tomto roku menej ľudí v porovnaní s päťročným priemerom.

Najčastejšou príčinou úmrtí sú choroby obehovej sústavy

Najčastejšou príčinou úmrtia boli choroby obehovej sústavy, ktoré zapríčinili až 44 % všetkých úmrtí. V septembri im podľahlo takmer 2 000 ľudí. %. Nadúmrtnosť oproti 5-ročnému priemeru sa pri nich prejavila vo vekovej skupine od 65 do 74 rokov, keď predstavovala 5 %.

Onkologické ochorenia si v septembri vyžiadali po prvý raz v tomto roku viac obetí ako je päťročný priemer. Podľahlo im vyše 1 100 ľudí, čo predstavuje 26 % zo všetkých úmrtí. Nadúmrtnosť bola najmä v skupine ľudí 65 +, v ktorej je dlhodobo najčastejšou príčinou smrti.

Choroby dýchacej sústavy boli na treťom mieste najčastejšou príčinou úmrtí. Nasledujú choroby tráviacej sústavy a prvú päťku uzatvárajú vonkajšie príčiny chorobnosti a úmrtnosti.

Covid-19 sa posunul na vyššiu priečku

Koronavírus bol v septembri šiestou najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku, v auguste bol na 12. mieste.

Celkovo na následky infekcie Covid-19 zomrelo v septembri 103 osôb, čo predstavuje 2 % zo všetkých zomretých.

Z ľudí, ktorí v tomto období podľahli novému vírusu, tvorili takmer 79 % osoby nad 65 rokov. Zvyšných 22 osôb boli ľudia v produktívnom veku.

„Z regionálneho hľadiska bol na tom najhoršie Trenčiansky kraj, z ktorého pochádzala viac ako pätina (21 %) všetkých zomretých na Covid-19 na Slovensku,“ uviedla Podmanická. Najlepšie na tom bol Nitriansky kraj, kde koronavírusu podľahli štyri osoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko