Na hlavný obsah

Rušia sa hodiny pre seniorov, upravuje sa aj režim na hraniciach

Úrad verejného zdravotníctva vydal nové vyhlášky.

Rušia sa hodiny pre seniorov, upravuje sa aj režim na hraniciach
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hodiny vyhradené pre seniorov a ťažko zdravotne postihnutých sa od pondelka (11. 10.) rušia. Informovala o tom hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Doteraz mali povinnosť vyčleniť čas pre starších ľudí prevádzky fungujúce v režime základ v bordových a čiernych okresoch.

Pre potreby vyhlášky k činnosti prevádzok pribudli do definície plne zaočkovaných osôb aj deti, ktoré nie sú staršie ako 12 rokov a 2 mesiace. „Lehota sa stanovila tak, aby osobe vo veku 12 rokov po očkovaní uplynul potrebný čas, pri ktorom je predpoklad, že sa v tele stihne vytvoriť dostatočná hladina ochranných protilátok,“ píše sa vo vyhláške.

Stále platí, že prevádzky sú povinné zvoliť si režim fungovania (kompletne zaočkovaní, OTP, základ), umiestniť ho na viditeľné miesto a daný režim aj patrične dodržiavať.

Výnimku zo zvolenia režimu majú len takzvané „esenciálne“ prevádzky, ako napríklad potraviny, drogérie, lekárne, predajne s krmivom pre zvieratá a veterinárne ambulancie, čerpacie stanice a iné definované vo vyhláške.

Osobitný režim

Od pondelka sa tiež mení status pracovníkov zariadení sociálnych služieb (ZSS). V prípade, že je potrebné zabezpečiť neodkladnú zdravotnú starostlivosť a nie je možné zohnať iného pracovníka, sa o pozitívnych klientov ZSS bude môcť starať aj pozitívne testovaný pracovník bez klinických príznakov.

„Podmienkou je, aby takýto pracovník dodržiaval prísne hygienické štandardy, mal nasadený FFP3 respirátor bez výdychového ventilu, respektíve prekrytý chirurgickým rúškom, používal ochranné okuliare alebo štít a tiež nepremokavý ochranný plášť s dlhým rukávom alebo jednorazový ochranný oblek,“ stanovuje vyhláška.

K osobám v osobitnom režime podľa novej vyhlášky pribudnú pracovníci Sociálnej poisťovne, pohrebných služieb, letových prevádzok, prípadne ďalšie osoby, o ktorých tak rozhodne regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo iný príslušný orgán.

Takéto osoby môžu za dodržania podmienok naďalej chodiť do práce, pokiaľ sú pozitívne testované, ale nemajú klinické príznaky.

Režim na hraniciach

Od piatka (15. 10.) sa upravuje aj režim na hraniciach. Povinnosť registrácie do eHranice budú mať všetky osoby staršie ako 12 rokov a 2 mesiace.

Zjednotia sa aj podmienky karantény pri vstupe na Slovensko s tými, ktoré platia vnútroštátne. Pri bezpríznakovom priebehu karantény tak bude môcť človek ukončiť karanténu na desiaty deň. Ukončiť sa dá aj skôr, a to negatívnym PCR testom, najskôr však na piaty deň po návrate.

Naopak, povinná karanténa sa nebude vyžadovať od osôb, ktoré vstúpia na Slovensko za „účelom nevyhnutných úkonov potrebných na získanie pracovného povolenia a dokladov s tým súvisiacich pre povolanie vodiča hromadnej a kamiónovej dopravy.“

Tieto osoby sa však pri vstupe musia vedieť preukázať potvrdením o takejto skutočnosti a zároveň disponovať negatívnym PCR testom nie starším ako 72 hodín.

Hromadné podujatia

S platnosťou tiež od pondelka sa pre zhoršujúcu sa epidemickú situáciu ruší možnosť kombinovať rôzne režimy fungovania v rámci jedného hromadného podujatia.

Pri hromadných podujatiach, tak isto ako pri prevádzkach, platí povinnosť zvolenia si režimu (plne očkovaní, OTP, základ). Treba ho umiestniť na viditeľné miesto a zabezpečiť vstup na podujatie len ľuďom, ktorí daný režim spĺňajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko