Na hlavný obsah

Americký a čínsky prezident budú rokovať o vzájomnom súperení

Obaja priznávajú rivalitu.

Americký a čínsky prezident budú rokovať o vzájomnom súperení
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: RTVS

Washington aj Peking sa budú snažiť na spoločnom videosamite nájsť priestory pre spoluprácu vo viacerých oblastiach. Zároveň si vytýčia mantinely vzájomného súperenia. Aspoň takto to vidí Biely dom.

Vzťahy medzi veľmocami sa zhoršili počas prezidentovania Donalda Trumpa. Začala obchodná vojna, ktorá stále trvá. Situácia sa nezlepšila ani po nástupe Joea Bidena. Washington obviňuje Peking z kyberútokov, neférového správania sa na svetovom trhu a ohrozovania spojencov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ak bude medzi týmito krajinami fungovať nejaký konflikt, tak bude mať skôr podobu studenej vojny,“ hovorí analytik Matej Šimalčík zo Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií.

To, že medzi oboma veľmocami je rivalita, neskrýva ani jeden z prezidentov. Šéf Bieleho domu chce misky váh nakloniť na svoju stranu. Napríklad aj mohutným investičným balíčkom. „Vytvoríme milióny nových pracovných miest, ekonomika vystrelí nahor a vyhráme globálnu ekonomickú súťaž proti Číne a mnohým ďalším,“ tvrdí Biden.

„Oba národy, ale aj celé medzinárodné spoločenstvo dúfa, že tieto rozhovory prinesú výsledky, z ktorých bude ťažiť celý svet,“ doplnil hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet