Na hlavný obsah

Barbados je oficiálne republikou, povedie ho prezidentka

Niektorí obyvatelia sa tešili, iní boli zmätení.

Barbados je oficiálne republikou, povedie ho prezidentka
Barbados oslavuje zisk nezávislosti, na snímke vpravo nová prezidentka Sandra Masonová. Foto: ČTK/PA/Jonathan Brady

Karibský ostrov Barbados sa stal republikou. Britskú kráľovnú Alžbetu II. ako hlavu štátu v utorok (30. 11.) nahradila Sandra Masonová ako vôbec prvá prezidentka krajiny, ktorú si Barbadosania zvolili minulý mesiac.

Funkcie sa slávnostne ujala zložením prísahy v deň 55. výročia od chvíle, keď niekdajšia britská kolónia získala od Spojeného kráľovstva nezávislosť.

Úderom polnoci miestneho času (5.00 h SEČ) sa za jasotu ľudí v hlavnom meste Bridgetowne zrodila nová republika, opísala agentúra Reuters. Na zaplnenom námestí Národných hrdinov zaznela okrem iného barbadoská hymna. Slávnosti sa zúčastnil tiež britský princ Charles. Spustenie Kráľovskej normy a vyhlásenie republiky prizeral zádumčivo, píše Reuters.

„Mám obrovskú radosť,“ zveril sa agentúre pred slávnostným ceremoniálom obuvník Ras Binghi. Niektorí obyvatelia Bridgetownu však krátko pred slávnostným ceremoniálom pripúšťali, že sú zmätení z toho, čo bude zmena znamenať a ako sa ich dotkne.

„Stále máme premiérku, ktorá má väčšie právomoci, tak aká bude úloha prezidenta?“ uvažovala štyridsaťtriročná personalistka Dianne Kingová nad úlohou hlavy štátu, ktorá bude prevažne symbolická. A kým niektorí sa zo zmeny radovali, iní boli skôr proti.

„Mali by nechať kráľovnú Alžbetu ako líderku. Nechápem, prečo by sme mali byť republikou,“ nechal sa počuť päťdesiatštyriročný Sean Williams.

„Nastal čas naplno opustiť našu koloniálnu minulosť,“ uviedla už pred časom Masonová a dodala, že prechod na republiku by nemali ľudia vnímať ako odsúdenie kohokoľvek. Barbados sa podľa nej teší na pokračujúci vzťah s britskou panovníčkou.

Dvadsaťsedemročná Masonová bola od januára 2018 až doteraz generálnou guvernérkou ostrova. Vyštudovaná právnička podľa agentúry AP predtým pôsobila ako sudkyňa alebo ako veľvyslankyňa vo Venezuele, Kolumbii, Čile a v Brazílii.

Táto zmena je do veľkej miery symbolická, keďže Barbados je suverénnym štátom, upozornila agentúra Bloomberg. Zároveň však podľa nej zdôrazňuje rastúcu nezávislosť v Karibiku, kde sa nachádza deväť zo 16 (teraz už 15) krajín, ktoré uznávajú britskú panovníčku ako hlavu štátu.

Podľa Reuters by zmena mohla podnietiť diskusiu o podobných návrhoch v ďalších bývalých britských kolóniách, kde je hlavou štátu Alžbeta II., medzi ktoré patrí Jamajka, Austrália alebo Kanada.

Buckinghamský palác už skôr uviedol, že rozhodnutie Barbadosanov rešpektuje, ale za verejnými vyhláseniami zdôrazňujúcimi trvalé priateľstvo, sa skrývajú určité obavy, napísala britská stanica BBC na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet